STUDIJA KPMG-A

Hrvatska u svjetskom vrhu po oporezivanju visokih plaća

04.02.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Prema studiji konzultantske kuće KPMG, Hrvatska je i ove godine u samom vrhu na svjetskoj ljestvici poreznog opterećenja dohotka u kategoriji zaposlenih s visokim plaćama

U najnovijem istražvinju KPMG-a, Hrvatska je kao i lani zauzela treće mjesto, iza Belgije i Grčke, po poreznom opterećenju zaposlenih s godišnjim bruto prihodom od 100.000 dolara. Malobrojnim profesionalcima s navedenom razinom prihoda u Hrvatskoj na poreze i doprinose odlazi čak 46,3 posto bruto plaće.

Pritom na porez i prirez otpada 26,8 posto bruto prihoda, a na doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje 19,5 posto.

Zanimljivo je da se Hrvatska nalazi u boljem položaju kada je riječ o oporezivanju ekstremno visokih bruto dohodaka od 300.000 dolara. Tu prednjači Francuska, koja svoje bogataše 'guli' po stopi od 54 posto. To objašnjava zašto se francuski glumac Gerard Depardieu, koji zarađuje daleko više od toga, odrekao državljanstva i preselio u Rusiju.

Uz Francusku, više od 50 posto bruto dohotka 'bogatašima' uzimaju Belgija, Italija i Danska. Hrvatska se na toj ljestvici nalazi na 21. mjestu s opterećenjem od 42,1 posto.