HRAST U KAMPANJI

'Hrvatska se mora pozicionirati ili će nas odnijeti đavo'

22.11.2011 u 20:04

Bionic
Reading

Hrvatski rast (Hrast), ako dobije povjerenje građana na predstojećim parlamentarnim izborima, zauzimat će se za ostvarenje prava više od 500 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, poručeno je danas s predstavljanja nositelja liste Hrvatskog rasta u VI. izbornoj jedinici Pere Pažina, prve slijepe osobe koja nosi izbornu listu od osamostaljenja Hrvatske

Jedno od osnovnih prava - kompenzacijski dodatak osobama s invaliditetom danas je u Hrvatskoj među najnižima u Europi, upozorio je Pažin na konferenciji za novinare koju je Hrast organizirao ispred Hrvatskog saveza slijepih u Draškovićevoj ulici. Invalidne osobe u Hrvatskoj, podsjetio je, dobivaju samo 38 eura, dok u Francuskoj primaju čak 715 eura, a u BiH, Srbiji i Crnoj Gori 175 eura.

Iako imamo gotovo 200 zakona, propisa i pravilnika, problemi osoba s invaliditetom i dalje se rješavaju puno sporije od pitanja povlaštenih skupina, poput tajkuna i političkih podobnika, upozorio je Krešimir Miletić, nositelj liste Hrasta u I. izbornoj jedinici, te poručio da će svojim ulaskom u Hrvatski sabor Hrast probleme osoba s invaliditetom zaista rješavati, poboljšavajući mobilnost i pristupačnost objekata u svim hrvatskim gradovima.

Književnik Hrvoje Hitrec, Hrastov kandidat u I. izbornoj jedinici, govoreći o izbornom programu, u izjavi novinarima naglasio je da se Hrast prije svega zalaže za suverenitet Hrvatske na svim područjima, što znači, dodao je, političku, gospodarsku i monetarnu suverenost.

'Mislimo da se Hrvatska, poslije razdoblja stihijskog razvoja, mora pozicionirati na međunarodnoj sceni ili će nas 'odnijeti đavo', odnosno postat ćemo kolonija, podložna uvozu koji ćemo plaćati daljnjim zaduživanjem', istaknuo je Hitrec

Dosadašnji teror stranog kapitala mora prestati, moramo se okrenuti hrvatskim proizvodima, a sa strancima, umjesto podanički, surađivati na ravnopravnoj razini, rekao je.

Za Hrvatski rast velik bi korak bio kada bi na predstojećim parlamentarnim izborima, 4. prosinca, postao parlamentarna stranka, istaknuo je Miletić, navodeći to kao solidan temelj za provođenje svih ciljeva zacrtanih u programu - od nove obiteljske politike, temeljene na kršćanskim vrijednostima, do gospodarskog oporavka.

'To bi omogućilo da građanima da vide što radimo i čuju za što se zauzimamo', rekao je Miletić, upozorivši na nedostatak medijskog prostora za nove ljude i medijsko forsiranje samo dva postojeća politička bloka.

S tim se mora prekinuti, jer stvarne promjene neće biti 'sa starim strukturama koje su generirale postojeće probleme', istaknuo je.