PUSIĆ POTVRDILA

'Hrvatska razmatra mogućnost izlaska iz arbitraže'

23.07.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić kazala je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade da će, ukoliko se procijeni da je arbitražni postupak sa Slovenijom u potpunosti kompromitiran, Hrvatska izaći iz njega

Podsjetimo, Večernji list jučer je objavio transkript razgovora između slovenskog suca Jerneja Sekolca, člana Arbitražnog suda, i predstavnice slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik u kojem je on dojavljivao informacije o razvoju spora.

'Konzultiramo se s našim pravnim timom te razmatramo sve mogućnosti i ishode ove situacije. Problem koji je nastao nema veze s arbitražnim sporom, nego s činjenicama koje govore o nepoštivanju pravila i potpunoj nepristranosti arbitara. Hrvatska Vlada temeljem toga ispituje i razmatra mogućnosti, uključujući mogućnost izlaska iz arbitraže', kazala je Pusić i dodala da će Hrvatska danas Europskoj komisiji uputiti pismo te je obavijestiti o novonastaloj situaciji jer je EK posredovao u sklapanju arbitražnog sporazuma i samoj arbitraži.

Upitana kako komentira činjenicu da Slovenci pokušavaju sve to prikazati kao špijunsku aferu, Pusić je navela kako je iznenađena time jer je očekivala da će prva reakcija Slovenije biti decidirano odbacivanje mogućnosti da se dogodio ovakav slučaj.

Dodala je kako nije trenutak za donošenje odluka naprečac i da će javnost na vrijeme biti obaviještena o tome koje će poteze povući hrvatska Vlada.

Na pitanje da prokomentira riječi odvjetnice slovenskog arbitražnog tima, koja je jučer kazala kako je hrvatska strana sa svime bila odavno upoznata te da je propustila rok od 30 dana za žalbu, ministrica Pusić je rekla da je za cijelu stvar doznala iz jučerašnjih novina te da se s tako ozbiljnim stvarima ne bi igrala na ovakav način.

Novinare je zanimalo kako ministrica komentira stav Europske komisije, a ona se od svega ogradila iako je bila posrednik.

'EK je reagirao na naše pismo upućeno proljetos, a ne na novonastalu situaciju. Inače, Komisija je pokušala imati ulogu, ali nije je imala u izboru arbitara, jer smo listu arbitara od šest osoba predale hrvatska i slovenska strana. U to vrijeme posredovao je Štefan Fülle, ali na kraju smo se bilateralno dogovorili oko sudaca, a prema sporazumu, da se nismo uspjeli dogovoriti, zadnju riječ imao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu.

U tom smislu obavještavanje EK odnosi se prvo na činjenicu da je EK pomogao da dođe do rješenja sporazumom te s obzirom na to da se radi o dvije države članice EU-a i o jednom neobičnom slučaju. Obavještavamo EK o novonastaloj situaciji, uključujući sve ono što je objavljeno o tome, ali svoj problem rješavat ćemo sami', kazala je Pusić.