SUGLASJE U DRŽAVNOM VRHU

Hrvatska prihvaća Rehnov prijedlog

05.05.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatska prihvaća posljednji prijedlog europskog povjernika za proširenje Ollija Rehna o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, odlučio je danas hrvatski državni vrh nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka

ZAGREB - Predsjednici Republike, Vlade i Sabora Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Luka Bebić novinare su, nakon sastanka, izvijestili o postignutom suglasju u prihvaćanju Rehnova prijedloga, ali da o pojedinostima toga prijedloga još ne mogu izlaziti u javnost.

Ustvrdili su da će o hrvatskom stavu Rehna izvijestiti u iduća 24 sata, nakon dodatnih konzultacija s parlamentarnim strankama, na kojima će se dogovarati procedura i način na koji će Hrvatska svoj stav predstaviti Rehnu.

'Usuglasili smo stavove i u roku od 24 sata o njima ćemo obavijestiti Ollija Rehna. U suštini prihvaćamo novi prijedlog', rekao je Mesić, dodavši da je rasprava o posljednjem Rehnovom prijedlogu na sastanku bila otvorena i argumentirana.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo visokom razinom suglasnosti o prihvaćanju Rehnova prijedloga.

'Oko sadržaja i naravi prijedloga se slažemo, predsjednik, Vlada i sve parlamentarne stranke i zastupnici nacionalnih manjina, i, što je posebno važno, međunarodno-pravni stručnjaci koji su bili na sastanku, akademik Rudolf i profesor Vukas', poručio je Sanader.

Upitan znači li prihvaćanje Rehnova prijedloga da Hrvatska na njega nema nikakvih primjedbi, odgovorio je da Hrvatska ima drugačija razmišljanja o nekim prijedlozima, ali da o tome još ne može govoriti.

'No, bit samog prijedloga nam se čini prihvatljivom, mi ga prihvaćamo, a o pojedinim elementima smo razgovarali, raspravljali, ali u ovom trenutku nije vrijeme da ih iznosimo', dodao je.

'Radi se o prijedlogu 'uzmi ili ustavi', a mi smo se opredijelili za varijantu 'uzmi'', nadovezao se Mesić.

Novinare je zanimao i stav državnog vrha o tvrdnjama slovenskih medija kako Slovenija, po Rehnovom prijedlogu, neće imati kontakt s otvorenim morem, te bi li Hrvatska prema tome bila prisiljena na ustupke Sloveniji (koridor).

Mesić je odgovorio da je Hrvatska, prihvaćanjem Rehnova prijedloga, pristala na arbitražni sud, uz određeni uvjet da se rad tog suda, kada je u pitanju granica, odvija na temelju međunarodnog prava.

Upitan kako komentira nagađanja da Slovenija neće prihvatiti Rehnov prijedlog, Sanader je odgovorio kako ne zna što će Slovenija odlučiti te da stoga njihov stav ne može ni komentirati.

Bebić je ustvrdio da je Sabor spreman poduzeti sve proceduralne aktivnosti vezane uz Rehnov prijedlog, te da će, ukaže li se potreba, sazvati i izvanrednu sjednicu, ali vjeruje da za to neće biti potrebe.