JOSIPOVIĆ U UN-U

'Hrvatska predana provedbi Milenijskih ciljeva'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2010 10:19
  • Objavljeno 21.09.2010 u 10:12
Ivo Josipović u UN-u

Ivo Josipović u UN-u

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska je predana punoj provedbi Milenijskih ciljeva razvoja (MDG) i u proteklom je desetljeću u njihovu provedbu uložila značajne napore i sredstva, rekao je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru na summitu UN-a o milenijskim ciljevima u New Yorku.

"Hrvatska ostaje u cijelosti predana punoj provedbi Milenijskih ciljeva razvoja na nacionalnoj i globalnoj razini... i svjesna je da bi posljedice neispunjavanja milenijskog plana utjecale na sve dijelove svijeta", rekao je Josipović u prvom nastupu za govornicom UN-a otkako je stupio na dužnost hrvatskog predsjednika.

Svjetski čelnici su se na Milenijskom summitu 2000. obvezali da će prepoloviti krajnje siromaštvo i glad, zaustaviti epidemiju AIDS-a, drastično smanjiti smrtnost rodilja i djece, uvesti univerzalno osnovno obrazovanje, jačati jednakost spolova i spriječiti daljnje uništavanja okoliša. Summit u New Yorku treba potaknuti ispunjenje tih milenijskih ciljeva do zadanog roka - 2015. godine.

Josipović je naglasio da su Milenijski ciljevi razvoja kao putokaz za 21. stoljeće postavili temelj za globalno partnerstvo za razvoj, te da su zemlje preuzele obveze na nacionalnoj razini i kolektivno na globalnoj razini. Zbog povezanosti i nedjeljivosti tih obveza, "solidarnost mora postati središnje pravilo našeg ponašanja na svim razinama", dodao je.

Hrvatska je do sada pripremila dva izvješća o provedbi Milenijskih ciljeva razvoja, a ove godine je provela i reviziju dosad učinjenog, rekao je Jospović ističući kako je unatoč teškoćama ostvaren napredak.

Hrvatska se, kao i kao cijela Europa, bori s gospodarskim teškoćama koje su dovele do opadanja stopa rasta i razvoja, rekao je hrvatski predsjednik. Istaknuo je da se nacionalni napori da se unaprijede Milenijski ciljevi razvoja poduzimaju u izazovnim okolnostima, uz teško osiguravanje domaćih i stranih izvora investiranja u projekte obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša i zapošljavanja.

Izrazivši uvjerenost da će Hrvatska uskoro postati 28. članica Europske unije, Josipović je naglasio da je "na svom putu transformacije, pokretana europskim idealima, Hrvatska do danas uložila znatne napore i sredstva, posebno prema primjeni Milenijskih ciljeva razvoja".

On je istaknuo da Hrvatska aktivno rješava i brojna pitanja zaštite okoliša, koja su također dio Milenijskih ciljeva razvoja.

Josipović je, kao i više drugih govornika prvog dana skupa uključujući glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, ocijenio da je u provedbi Milenijskih ciljeva razvoja na globalnoj razini ostvaren "samo djelomičan i sporadičan napredak".

Stoga je pozvao da se na summitu ne štede napori kako bi se pronašla "održiva, trajna i pristupačna rješenja za sve" u okviru njihovih mogućnosti, uz "inovativne načine" za cjelovite primjenu Milenijskih ciljeva razvoja.

Hrvatski je predsjednik izrazio uvjerenost da će uz zajedničke napore u duhu razumijevanja, tolerancije, dijaloga i solidarnosti, trodnevni summit pridonijeti ispunjenju Milenijskih ciljeva razvoja do postavljenog roka - 2015. godine.

Na trodnevnom skupu u New Yorku sudjeluje više od 140 šefova država ili vlada, te čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i desetak drugih međunarodnih organizacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi