NJEMAČKI MEDIJI:

Hrvatska odbija izručiti svoje zločince

31.07.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Više njemačkih medija je prenijelo vijest agencije DPA kako Hrvatska odbija isporučiti Perkovića i oko 20 osoba koje se traže u zemljama EU-a. Zanimljivi su i komentari njemačkih čitatelja, premda mnogi nisu baš povoljni za Hrvatsku, javlja Deutsche Welle

Njemačka agencija DPA je zapravo prenijela napis hrvatskog Jutarnjeg lista od ovog utorka (30. srpnja) kako 'nova članica EU' odbija izručiti oko 20 osoba optuženih za kriminal. Njih traže prije svega u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj, i to za teška krivična djela poput ubojstva, trgovine narkoticima, silovanja, krivotvorenja novca ili spolnog zlostavljanja djece. Usprkos činjenici da se traže međunarodnom potjernicom, agencija navodi kako se te osobe 'nemaju čega bojati' da bi mogle biti izručene.

U vijesti se još podsjeća kako se sporni zakon koji je donesen po hitnom postupku prije svega odnosi na Josipa Perkovića, bivšeg šefa tajne službe u Hrvatskoj. Još jednom se iznose detalji ubojstva 'jednog jugoslavenskog disidenta' u Bavarskoj, a u vijesti se dodaje kako je 'jugoslavenska tajna služba i službe država koje su tamo nastale desetljećima provodila likvidacije na desetke kritičara režima u inozemstvu'.

Iako ta vijest ne sadrži mnogo novina za javnost u Hrvatskoj - pa čak niti za informiranu javnost u Njemačkoj, ipak ju je u ovom ljetnom dobu objavio čitav niz njemačkih medija. Još su zanimljiviji komentari njemačkih korisnika tih njemačkih stranica - koji većinom nisu baš laskavi za novu članicu Europske unije.

Tako jedan korisnik portala tjednika Focus smatra kako je Hrvatska 'tek postala članicom, a već je počela iskakati iz redova'. Jedan korisnik portala Bavarskog radija i televizije koji 'slučaj Perković' prati već odavno smatra kako je 'krivica bez sumnje kod navodno konzervativne stranke HDZ gdje je većina bivših komunista našla utočište' i kako 'oni nikad nisu htjeli istražiti ta ubojstva, makar rodbina žrtava redovito bira tu stranku'.

Ostatak teksta pročitajte na Deutsche Welle