SDP-ov ODGOVOR SLOVENCIMA

Hrvatska nije sljednica NDH, baštinimo antifašizam!

24.01.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Komadina odbacio je danas navode Državnog savjeta Slovenije da se Hrvatska nikada jasno nije odrekla Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ističući da je Hrvatska svoju državnost baštinila na antifašizmu

ZAGREB - "Mi nismo sljednica NDH već je naša baština zasnovana na antifašizmu", izjavio je Komadina novinarima u stanci zasjedanja Glavnog odbora SDP-a. "

Rekao je kako je "žalosno da je Piranski zaljev zaronio u Drugi svjetski rat, jer treba biti konstruktivan, a ne se vraćati u maglu prošlosti".

Komadina smatra da Hrvatska u ovim trenucima treba pokazati smirenost i staloženost te se suzdržati od žešćih reakcija na navode slovenske strane.

U zapisniku s nedavne sjednice Povjerenstva za europska i međunarodna pitanja Državnoga savjeta Slovenije slovenskim parlamentarcima je preporučeno "da razmotre i odnose s Hrvatskom u svjetlu njezina navodnoga NDH-nasljeđa".

U spomenutom zapisniku stoji da je "dodatna okolnost koju bi zastupnici prilikom razmatranja ratifikacije pristupnoga protokola morali razmatrati odnos današnje Hrvatske prema tradiciji NDH". Dodaje se da je NDH "na određeni način i danas prisutna u hrvatskoj političkoj svijesti" te da se današnja Hrvatska "nije ispričala za zločine NDH"

Državni savjet Slovenije institucije je koja je prilikom koncipiranja prvoga slovenskog ustava bila zamišljena kao "senat". Ali, sve se svelo na povremene sastanke 40 članova toga tijela, koji nemaju zastupnički status i većinom su predstavnici interesnih i lokalnih zajednica koji imaju prvenstveno savjetodavnu funkciju, a u pojedinim slučajevima imaju formalno pravo veta na odluke parlamenta, što se izuzetno rijetko koristi.