PLENKOVIĆ O VUČUĆU:

'Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjedstvu'

30.05.2023 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u utorak, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao kako je Zagrebu u interesu rušenje njegove vlasti, kako Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjednoj državi, dodavši da se Beograd previše opterećuje pisanjem hrvatskih medija

'Hrvatska vlada i hrvatske institucije nemaju nikakvu skrivenu agendu da ruše bilo koju vlast u bilo kojoj susjednoj državi pa ni u Srbiji', kazao je Plenković novinarima u utorak nakon obilježavanja Dana državnosti kod Spomenika domovini.

'To je svakome jasno. Ja ne znam zašto se oni opterećuju s onime što čitaju u hrvatskim medijima ili portalima. Kada bismo mi bazirali naše odluke o odnosu sa susjednom zemljom, a to je Srbija, na temelju njihovih medija, onda bi mi škrto razgovarali jako puno godina', dodao je.

Istaknuo je i da Hrvatska želi unaprijediti odnose sa svim susjedima. 'Srbiji želimo stabilnost i da rješava svoje probleme unutar Srbije', dodao je.

  • +29
Sukob na Kosovu Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Vučić je dan ranije rekao da je Zagrebu i Prištini interes rušenje vlasti prosvjedima jer time slabi Srbija, dok bi im odgovarala 'ona Srbija koja neće štititi svoj narod na Kosovu i Metohiji ili koja ne bi bila regionalno konkurenta, jednako slaba kao u vrijeme Borisa Tadića'.

Na pitanje o hrvatskom kontingentu u KFOR-u, Plenković je potvrdio kako hrvatski vojnici 'nisu uključeni ni na koji način u ove incidente koji su se dogodili jučer', referirajući se na sukobe KFOR-a i srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.