PROBLEMI U STRANCI

Dalmatinski SDP-ovci protiv nacionalne koalicije s Puljkom

30.05.2023 u 10:38

Bionic
Reading

Ideja predsjednika SDP-a Peđe Grbina da za buduće parlamentarne izbore pokuša okupiti što širu koaliciju nailazi na velike probleme. I to prije svega unutar samog SDP-a, piše u utorak Večernji list

Naime, iako je Grbin od Glavnog odbora i Predsjedništva stranke dobio mandat da razgovara sa svim srodnim strankama o potencijalnom zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore, dio stranačkog vodstva, a posebice članova na terenu u Dalmaciji, izričito je protiv toga da jedan od tih partnera postane i Ivica Puljak, odnosno njegova stranka Centar.

Više ljudi s kojima je Večernji list razgovarao tvrdi da za Puljka i Centar ne žele ni čuti, prije svega u splitskom SDP-u čije je vodstvo svoje neslaganje o toj potencijalnoj koaliciji izrazilo i Peđi Grbinu, a čuje se da u svom stavu nisu usamljeni, odnosno da se s njima slažu i drugi utjecajni dalmatinski SDP-ovci.

Među njima i neki gradonačelnici i načelnici, poput gradonačelnika Ploča i člana stranačkog vodstva Miše Krstičevića koji je svojedobno gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' već otvoreno kazao da protiv koalicije s Možemo! nema ništa, ali i da socijaldemokratski SDP i liberalni Centar nisu niti mogu biti kompatibilni, navodi dnevnik.

Više izvora kaže da su protiv saveza s Centrom i supetarska gradonačelnica i članica vodstva SDP-a Ivana Marković, a navodno i gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Ipak, u splitskom SDP-u najizravnije poručuju da će napraviti sve što je u njihovoj moći da do koalicije SDP-a i Centra na nacionalnoj razini ne dođe. Predsjednik te organizacije Davor Matijević vodstvu stranke navodno je kazao i kako će osobno protiv takve koalicije glasati na Glavnom odboru dođe li ona na dnevni red, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.