VEĆ SVE ZAUZETO

Hrvatska neće voditi Europsku uniju prije 2021.

05.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska sigurno neće predsjedavati Europskom unijom tj. Europskim vijećem do najmanje 2021. godine jer je do tada utvrđen raspored predsjedavanja. Predsjedavanje Europskom unijom od 2007.do 2020. određeno je Odlukom Europskog vijeća 1. siječnja 2007. godine

Točno će se znati kada će Hrvatska predsjedavati Europskom unijom tek kada Europsko vijeće donose novi raspored predsjedavanja za razdoblje iza 2020. godine. Budući da je 2020. još uvijek relativno daleko, sljedećih nekoliko godina sigurno se neće o tome raspravljati. Rumunjska je u Europsku uniju ušla 2007. godine, zajedno s Bugarskom, i predsjedavat će Europskom unijom u drugoj polovici 2019, 12 godina nakon ulaska, dok je predsjedavanje Bugarske predviđeno nešto ranije, u prvoj polovici 2018. godine. Ako gledamo po tome, onda bi Hrvatska mogla predsjedavati Europskom unijom negdje oko 2024. godine. S druge strane, Slovenija je u Europsku uniju ušla 2004. godine, a predsjedavanje je preuzela već 2008. godine.

Lisabonskim sporazumom znatno je smanjen značaj predsjedavanja Europskom unijom jer su mnoge ovlasti razdvojene i prenesene na druge novoutemeljene institute.

Vijeće Europske unije predstavlja Europsku uniju, zajedno s predsjednikom Europske komisije, na međunarodnoj sceni, priprema, koordinira i predsjedava sjednicama Vijeća ministara, predstavlja Vijeće u pregovorima s drugim organizacijama i s drugim europskim institucijama (osobito s Europskim parlamentom), osigurava dosljednost, kontinuitet i politički razvoj surađujući s prošlim, sadašnjim i budućim predsjedništvom, organizira dva sastanka na vrhu, tj. summita.  Na osnovi Ugovora iz Nice iz 2004, sastanci Predsjedništva Europske unije održavaju se u Bruxellesu. Na kraju predsjedanja, predsjednik ili premijer države predsjedateljice predstavlja Europskom parlamentu postignute rezultate u šestomjesečnom razdoblju.

U odnosima sa zemljama koje nisu članice Europske unije i s međunarodnim organizacijama Predsjedništvu asistira Glavno tajništvo Vijeća, tj. visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost i predsjednik Europske komisije. Zajedno čine tzv. trojku.

Nakon Irske i Litve u ovoj godini, predsjedanje Unijom u prvoj polovici 2014. godine preuzet će Grčka, Italija će na čelu Unije biti od srpnja do prosinca 2014. godine i tako dalje sve do Finske u drugoj polovici 2020. godine kojom se zatvara ciklus.