SPOR ADRIE I HRVATSKE LUTRIJE

Hrvatska ne treba platiti odštetu od 80 mil. eura

22.08.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Nadležni sud u Haagu odbio je zahtjev austrijske tvrtke Adria Beteiligungs GmbH za poništenje pravorijeka Arbitražnog suda kojim je toj tvrtki odbijen zahtjev za 80 milijuna eura naknade štete od Republike Hrvatske, izvijestili su danas iz DORH-a

Nadležni sud u Haagu (Rechtbank s Gravenhage) donio je presudu kojom je odbio zahtjev Adria Beteiligungs GmbH (Adria) za poništenje pravorijeka Arbitražnog suda, priopćili su iz DORH-a u kojem se doznaje da austrijska tvrtka ima pravo žalbe na odluku suda u Haagu.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) je potraživanje austrijske tvrtke prema Hrvatskoj odbio sredinom 2010. Iz DORH-a, koje u takvim sporovima zastupa državu, tada su izrazili zadovoljstvo što je potvrđeno da su zahtjevi Adrie u potpunosti neosnovani i da Hrvatska nije povrijedila niti jednu od svojih međunarodnih obveza prema stranim ulagateljima.

Tužba Adrie potječe iz njezina spora s Hrvatskom lutrijom (HL) još iz ranih 90-ih godina. Spor se odnosi na dva zajednička ulaganja u igre na sreću koja su nastala prije raspada bivše Jugoslavije. Kao što je to bio slučaj i s mnogim drugim poslovnim pothvatima u Hrvatskoj u to vrijeme, tijekom Domovinskog rata zajednička ulaganja pretrpjela su značajan ekonomski pad. Poslovni odnos HL-a i Adrie pogoršan je kad je Adria pokušala od HL-a preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima što je dovelo do nemogućnosti upravljanja i u konačnici raskida ugovora od strane HL-a 1994.

Adria je potom protiv HL pokrenula sudski postupak pred hrvatskim sudom. U početku je tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, a kasnije je tužbu preinačila zatraživši naknadu štete. U studenom 2002. hrvatski sud je HL-u naložio plaćanje 4,5 milijuna eura naknade štete austrijskoj tvrtki. Sud je utvrdio ovaj iznos kao ukupni iznos Adrijinog ulaganja u zajednička ulaganja, a HL je navedeni iznos u cijelosti isplatila, no Adria je ustrajala pri tužbi zbog izgubljene zarade koja još uvijek nije riješena pred hrvatskim sudom.

Austrijska tvrtka je uz to u lipnju 2007. putem međunarodne arbitraže podnijela tužbu i protiv Republike Hrvatske tražeći naknadu od čak 80 milijuna eura uz tvrdnje da je Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Hrvatske da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva.

No, pravorijek Arbitražnog suda u cijelosti je odbio tužbu protiv Hrvatske i, kako ističu u DORH-u, potvrdio da je spor između Adrie i HL u potpunosti trgovačke naravi i da nema odgovornosti države.