MESIĆ S VELEPOSLANICIMA

'Hrvatska ne smije biti talac svoje vlasti'

06.06.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u subotu navečer je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni svečani prijem za veleposlanike akreditiranim u Republici Hrvatskoj podsjetivši kako mu je to posljednje takvo okupljanje kao šefa države

BRIJUNI - Predsjednik Mesić je podsjetio kako je Hrvatska jedan od dva vanjsko-politička prioriteta uspješno ostvarila jer je danas članica Atlantskog saveza i to ne stoga, da bi bilo koga ugrožavala nego da bi povećala vlastitu sigurnost kako bi dala dodatni doprinos miru i sigurnosti u svijetu.

"Nažalost posustali smo u ostvarivanju drugog prioriteta a to je ulazak u Europsku uniju. Međutim, neka nitko ne očekuje da će se Hrvatska odreći međunarodnoga prava kao osnove za rješavanje međudržavnih sporova", istaknuo je hrvatski predsjednik dodavši da ukoliko bi EU imala takva očekivanja, to bi opasno utjecalo na percepciju unije što "nije dobro ni za nas, ni za regiju niti za Uniju".

Govoreći o suradnji s Haaškim sudom Mesić je kazao kako Hrvatska nije smjela dozvoliti da dođe u takvu situaciju.

"Ako se već govori o tome čiji talac Hrvatska smije ili ne smije biti, onda ova zemlja u prvome redu ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom" - napomenuo je Mesić.

Po njegovim riječima i idući predsjednik države mora biti antifašist jer je, kako je rekao, "antifašizam jedan od temeljnih kamena na kojima je izgrađena zgrada moderne hrvatske države.

"Borba za vrijednost antifašizma meni je nametnuta ali ja se iz nje neću povući, ni do kraja mandata, ni do kraja života", zaključio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On je izrazio nadu kako će Hrvatska znati izbjeći najteže posljedice svjetske gospodarske krize te oduprijeti joj se io ujedno spasiti u prvome redu radna mjesta i socijalnu pravdu.

U ime veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj predsjedniku Mesiću se obratio veleposlanik Suverenog viteškog malteškog reda, njegova ekscelencija Nikola barun Adamovich Čeprinski koji je istaknuo kako je hrvatski predsjednik od njegova izbora 2000. godine dao znatan doprinos iznimnim demokratskim postignućima ostvarenima u Hrvatskoj te kako je među prvima naglašavao važnost suradnje s haaškim sudom.

"Upravo ste vi pridonijeli normalizaciji odnosa Hrvatske sa susjednim zemljama zagovarajući otvorene granice i ponovno uspostavljanje prekograničnog dijaloga", kazao je Čeprinski obraćajući se predsjednik Mesiću. Dodao je kako je Hrvatska tijekom njegova dva mandata uspješno izgradila svoj identitet kao vrlo poštovani aktivni član međunarodne zajednice.

Osim veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj sa suprugama, prijemu je nazočio i istarski župan Ivan Jakovčić te predstavnici Nacionalnog parka Brijuni.