vjerovali ili ne

Hrvatska majke i dalje se kažnjava nižom mirovinom jer su bile trudne!

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 27.09.2018 09:54
  • Objavljeno 26.09.2018 u 19:23
Trudnoća

Trudnoća

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Država majke kažnjava manjim mirovinama nego što ih imaju žene bez djece, budući da u izračun mirovine ulazi i vrijeme provedeno na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu, kad je mnogim ženama naknada bila, jest, ili će tek biti manja od plaće koju su primale, odnosno primaju

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo demografije Novi list iz tog razloga je pitao hoće li i što biti predloženo u ovoj mirovinskoj reformi kako bi se mirovine majki izjednačile s mirovinama žena koje nisu bile na rodiljnom dopustu, primjerice da im država nadoknadi razliku za mirovinski staž.

Iz Ministarstva za demografiju, odgovorili su da će 'nakon provedenih analiza i iznalaženja najpovoljnijeg rješenja, pristupiti odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima. U suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava razmotrit će se mogućnosti osiguranja odgovarajućih doprinosa za mirovinsko osiguranje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta'.

Kako sada stvari stoje, žena koja, primjerice, ima plaću od šest tisuća kuna, ali je 2005. godine rodila prvo, dvije godine kasnije i drugo dijete te na rodiljnom dopustu provela ukupno dvije godine, u prvih je šest mjeseci svog rodiljnog dopusta primala tada maksimalno dozvoljenih 4.257, a u drugom dijelu 2.500 kuna, što znači da će imati manju mirovinu od žene s istom plaćom koja nema djece.

Situacija je još i gora za majke blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta koje koriste pravo na rodiljni dopust do treće godine djetetova života, a koje su nakon isteka prve godine nekad primale 1.663 kune, dok je sad riječ o 2.328 kuna.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za naš list kaže kako je prošle godine zaprimila pritužbu majke šestero djece zbog diskriminacije u mirovinskom sustavu jer će, unatoč višoj stručnoj spremi te stažu od 39 i pol godina, imati mirovinu, zbog majčinstva, od 2.400 kuna.

Do kraja 1998. godine se visinu mirovine, naime, izračunavalo temeljem deset najpovoljnijih godina staža te su nepovoljnije godine provedene na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu bile izuzete iz izračuna. Od početka 1999. godine se, međutim, za određivanje mirovine uzima čitav staž, dakle i vrijeme provedeno na rodiljnom, što u nepovoljniji položaj stavlja žene koje su rađale ili posvojile djecu te određeno vrijeme provele kod kuće, piše Novi list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!