SLUŽBENI PODACI

Hrvatska lani u Siriju preko Jordana izvezla 230 tona naoružanja

06.04.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Koliko god hrvatske institucije pokušale demantirati da je hrvatsko oružje završilo u Siriji, podaci o trgovinskoj razmjeni u prosincu 2012. godine pokazuju da je u Jordanu iz skladišta Oružanih snaga završilo više od 200 tona naoružanja i municije.

Kako Jordan zbilja nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma proizvodnje, jer su već sada moderno opremljeni, jedini zaključak koji se nameće je kako se radilo o čistom tranzitu vojne opreme do sirijskih pobunjenika, piše Novi list

Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini, Hrvatska je Jordanu u prosincu 2012. godine prodala oružja i vojne opreme ukupne mase 233.185 kilograma.

Hrvatska je to oružje Jordancima naplatila 6.499.832 američka dolara, a radi se o četiri kategorije naoružanja prema UN-ovoj klasifikaciji. A sve četiri su kategorije vojnog naoružanja, tako da nema navedenih pištolja ili slične opreme koja bi se mogla koristiti i u civilne svrhe.

Dobar dio otpada na streljivo, koje je masom najteže i iznosom najskuplje u izvoznim papirima. Republika Hrvatska je tako samo u prosincu izvezla preko 190 tona raznog streljiva, granata i mina ukupne vrijednosti nešto malo manje od pet milijuna dolara.


Važno je napomenuti kako je Hrvatska od svog osamostaljenja do prosinca 2012. godine Jordanu prodala oružje u samo jednoj prilici. Radilo se o izvozu pištolja 2001. godine u iznosu od 1.053 dolara.
Službene UN-ove papire je na upit prvo dobio Projekt za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Radi se o podacima koji su javno dostupni, ali tek na traženje, jer u mjesečnim izvještajima koje Ujedinjeni narodi objavljuju ne navodi se pojedinačni uvoz i izvoz određene vrste dobara, već se samo daju ukupni iznosi.

No, na službeno traženje ova organizacija dostavlja i specificirane podatke pa je tako napravila i za Hrvatsku i Jordan. Čime je na kraju potvrđeno da Hrvatska preko Jordana dostavlja naoružanje sirijskim pobunjenicima.

Hrvatske javne institucije jasno nisu željele komentirati ništa o ovome niti nakon što je i dokazima postalo jasno da sudjelujemo u naoružavanju oporbe. Iz Vlade su tek kratko kazali kako su ostali pri stajalištu da 'Hrvatska niti jednoj od zaraćenih strana nije prodala ili donirala oružje'.