svečanost primopredaje

Hrvatska ratna mornarica ima novi obalni ophodni brod 'Omiš'

07.12.2018 u 15:14

Bionic
Reading

Prototip obalnoga ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji je izgrađen u Brodosplitu, u petak je na svečanosti u Vojarni 'Admiral flote Sveto Letica - Barba' u splitskoj Lori službeno dobio ime 'Omiš', a obavljena je i njegova primopredaja

Ime broda otkrio je njegov kum Roko Vranić, otac Josipa Vranića - prvoga poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskoga u Splitu, a u trenutku kad je brod nazvan 'Omiš' u Lori su se oglasile brodske sirene.

Primopredaja prototipa broda završena je potpisivanjem zapisnika o primopredaji. Brod je dugačak 43,25 metara, opremljen je automatskim topom promjera 30 milimetara i dvjema strojnicama promjera 12,7 milimetara, a ima i četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Ministar obrane i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Damir Krstičević je istaknuo da brod svojim karakteristikama unaprjeđuje sposobnost Obalne straže.

'Tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama ovaj obalni ophodni brod znatno će unaprijediti sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u provedbi zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog obalno-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske', rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako je posebice radostan što je taj brod proizvod hrvatske brodogradnje, čime su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još jedanput pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i važan partner našim tvrtkama. 'Ovaj projekt omogućuje Brodosplitu i izlazak na dio svjetskog tržišta na kojem do sada nije bio zastupljen, a u Ministarstvu obrane imat će, kao i ostali pripadnici obrambene industrije, punu potporu', dodao je Krstičević.

Po njegovim riječima, Hrvatska vojska je usred procesa prilagodbe novim sigurnosnim izazovima koji zahtijevaju unaprjeđenje i dodatni razvoj sposobnosti. 'Kao što je Jadransko more sa svojim prirodnim bogatstvima i prometnim tranzicijskim pravcima važan dio Republike Hrvatske, tako i Hrvatska ratna mornarica mora biti važna grana Hrvatske vojske upravo kako bi mogla jamčiti sigurnost na Jadranskom moru', poručio je Krstičević.

Istaknuo je da Hrvatska raspolaže s dobro opremljenom i uvježbanom vojskom spremnom za provedbu svih Ustavom definiranih zadaća. 'Hrvatska vojska je bila i bit će jamac mira, stabilnosti i sigurnosti ne samo u bližem okružju u srednjoj i jugoistočnoj Europi, nego i u globalnom okružju', rekao je Krstičević u Lori.

Načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov podsjetio je na važnost geopolitičkog položaja Jadranskog mora. 'Zbog važnog geopolitičkog položaja, Jadransko more je uvijek bilo prostor borbe za nadmoć zainteresiranih sila i meta brojnih osvajača. Usprkos svemu, Hrvati su uspjeli opstati na Jadranu i sačuvati dugu tradiciju pomorstva', istaknuo je Šundov.

  • +48
U vojarni Admiral flote Sveto Letica - Barba održana je svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice OOB_31 Omiš Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ocijenio je da Obalna straža s novoizgrađenim brodom stoji uz bok modernim obalnim stražama. 'Završetkom prvog od pet planiranih obalnih ophodnih brodova Hrvatska ratna mornarica je dobila nove sposobnost', istaknuo je među ostalim Šundov. Dodao je kako će obalni ophodni brodovi služiti za zaštitu unutarnjih morskih voda, a u slučaju potrebe "i za borbene i logističke potpore" te za svakidašnju potporu otočnom stanovništvu i u akcijama traganja i spašavanja na moru.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna. 'Svi uređaji i sustavi testirani su do krajnjih granica i više puta kako bi se dobio potpun uvid u stanje broda. Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po ugovoru trebaju proći za testirati i brod i posadu, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica da bismo potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve', rekao je Raffanelli.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak primopredaju prvog broda, koji je projektiran i izgrađen u Hrvatskoj, nazvao je vrlo emotivnim trenutkom. 'Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas', istaknuo je Debeljak na svečanosti.

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom i pritom su doznali više o mogućnostima obalnoga ophodnog broda 'Omiš', čiji je zapovjednik poručnik bojnog broda Ante Silić, a posada će imati 16 članova.