preokret na sudu

Vojni brodovi su Debeljakovi, hoće li Banožić baciti u vjetar 30 milijuna eura?

26.05.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Upravni sud u Splitu odbacio je tužbu Republike Hrvatske i dosudio da je vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, odnosno njegova tvrtka BSO (Brodogradilište specijalnih objekata), vlasnik četiri obalna ophodna broda koja se u brodogradilištu grade za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM)

Ako presuda prođe na Visokom upravnom sudu, a iz Ministarstva obrane (MORH) već poručuju da će se Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje je zastupalo RH, žaliti na nju, MORH neće imati drugog izbora nego platiti Debeljaku sve što traži, inače nikad neće vidjeti brodove. Informaciju o presudi Upravnog suda objavio je Večernji list, a riječ je o dugogodišnjoj trakavici u kojoj je država, prema tvrdnjama iz MORH-a, Debeljaku platila najmanje 37 milijuna eura (280 mil. kuna), odnosno 70 posto ugovorene cijene za pet brodova, od kojih je Brodosplit isporučio samo jedan, dok su preostala četiri u raznim fazama gradnje.

Dugo već traje prepucavanje na relaciji MORH - Debeljak, a sukus priče je to da Debeljak traži još novca, konkretno oko 16 milijuna eura (120 mil. kuna), opravdavajući se činjenicom da je sve poskupjelo, pa su poskupjeli i njegovi troškovi, a MORH smatra da mu je dovoljno izašao u susret uplatom deset posto više od ugovorene cijene i ministar Mario Banožić tvrdi da više od toga neće dati. Ministar od Debeljaka traži da mu jasno kaže može li i kada završiti brodove koje je MORH naručio još u mandatu SDP-ova ministra Ante Kotromanovića. Debeljak se, dok je trajalo javno prepucavanje oko toga, upisao kao vlasnik četiri nezavršena broda i prijeti da će ih prodati trećoj strani ako ne dobije novac koji traži. Sve donedavno Banožić je tvrdio da su brodovi vlasništvo Republike Hrvatske i da Debeljak ne može raspolagati njima, a nadao se da će DORH sudskim putem osigurati da to tako i ostane. No Upravni sud u Splitu je, zasad nepravomoćno, odlučio suprotno.

  • +12
Obalni ophodni brod 31 Omiš Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Potvrdi li Visoki upravni sud presudu, teško je očekivati da će se Banožić i dalje inatiti te da neće platiti Debeljaku novac koji traži, jer time bi bacio u vjetar dosad uplaćenih 30-ak milijuna eura (ako se ukupna uplaćena svota umanji za petinu na ime jednog isporučenog broda). Debeljak je za Večernji list izjavio da je dobio dva dopisa iz MORH-a koji bi trebali dovesti do sastanka na kojem bi se mogao početi rješavati taj problem, a hoće li se i kako riješiti, ostaje nam vidjeti.