KOLUMNIST WASHINGTON TIMESA

'Hrvatska je pred novim ratom, Balkan će eksplodirati'

20.04.2011 u 12:51

Bionic
Reading

'Presuda hrvatskim generalima u Haagu je prevara. Hrvatska je pred novim ratom. Balkan će opet eksplodirati. Samo je pitanje vremena. A takozvana međunarodna zajednica je ta koja potiče etničke sukobe', piše Jeffrey T. Kuhner, kolumnist The Washington Timesa, marginalnih desničarskih novina bez velikog utjecaja u SAD-u, i predsjednik Instituta Edmund Burke

Nedavno je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora.

'Presuda Haaga je s pravom izazvala bijesne prosvjede diljem Hrvatske', smatra Jeffrey T. Kuhner

'General Gotovina je bio osuđen zbog 'zapovjedne odgovornosti' tijekom vojne akcije Oluja u kolovozu 1995. kojom je okončan hrvatsko-srpski rat. Haag navodi da hrvatski general odgovoran za protjerivanje 100.000 Srba i ubojstva stotina civila. Prema Haškom sudu, radi se o 'udruženom zločinačkom poduhvatu', nastavlja Kuhner.

On smatra da je haška presuda 'apsurdna i pretjerana'.

'General Ante Gotovina nije ratni zločinac, nego je hrvatski domoljub i heroj čija je kampanja ujedinila hrvatski teritorijalni integritet. Štoviše, on je zadao odlučujući udarac snu srpskog diktatora Slobodana Miloševića o 'Velikoj Srbiji' od Dunava do Jadrana. Rezultat Miloševićeve kampanje je okupacija trećine hrvatskog teritorija, više od 180.000 protjeranih Hrvata i gotovo 20.000 ubijenih civila. To se zove izgradnja države na genocidu', nastavlja Kuhner.

Kuhner piše da je Oluja sve to zaustavila.

'Vojska generala Gotovine pokrenula je ofenzivu uz pomoć SAD-a koja je postigla zapanjujući uspjeh: civilne žrtve su svedene na minimum, kampanja je trajala samo tri dana, a poraz srpskih pobunjenika je na kraju utro put za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma 1995', pojašnjava Kuhner i dodaje da su brojni mediji - Washington Times, Wall Street Journal, Newsweek i Jerusalem Post - analizirali Oluju te su zaključili da je general Gotovina nevin za sve optužbe.

'Gotovina nikada nije osobno naredio ili tolerirao počinjenje bilo kojeg zločina. Nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz tzv. Krajine došao je iz Beograda nekoliko dana prije početka Oluje. Milošević je to naredio shvativši da je pred vojnim porazom. To je učinjeno prije nego što su hrvatske snage čak i pokrenula svoju kampanju. Dakle, cijela Gotovinina presuda i kazneni progon počiva na divovskoj prijevari. Hrvatske snage nisu mogli počiniti 'etničko čišćenje'. Haška presuda je prijevara', zaključuje Kuhner i dodaje kako je Gotovinina presuda 'veliki trijumf za Beograd te da srpski 'revanšisti' predvođeni odvratnim Nikolićem tvrde kako bi se granice Hrvatske mogle mijenjati'.

'Oni žele obnovu 'Velike Srbije'. A Haški sud im je otvorio put. 'Ako je Domovinski rat za nezavisnost bio zajednički zločinački poduhvat, to znači da je hrvatska država utemeljena na ratnim zločinima i etničkom čišćenju', zaključuje Kuhner.

Kolumnist The Washington Timesa smatra da je to razlog zašto Hrvatska vladajuća stranka nije smjela poslati generala Gotovinu u Haag.

'To je bio preduvjet za ulazak u Europsku uniju. HDZ tvrdi da će pomoći odvjetničkom timu generala Gotovine oko žalbe za presudu. Prekasno je. Njegova sudbina je zapečaćena, bez obzira što hrvatska Vlada učini - i HDZ-ovi vođe to znaju', smatra Kuhner.

'HDZ-ov režim je izdajnički. HDZ je izdao generala Gotovinu, ratne veterane i teško dobivenu neovisnost. Prodao je Hrvatsku kako bi udovoljilo Bruxellesu. HDZ mora biti poražen, ubačen u koš povijesti i zamijenjen novom konzervativnom strankom, onom koja će biračima pružiti prave domoljubno-populističke opcije', predlaže Kuhner.

'Hrvati moraju zahtijevati da Zagreb prekine bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom, da povuče svoju ponudu da se pridruži EU-u, da oslobodi generala Gotovinu, da sve slučajeve iz Haaga prenese na domaće sudove i da ustraje na tome da Haaški sud prekine s napadima na hrvatski teritorijalni legitimitet. Ukratko, vrijeme je da se Hrvatska postavi na prvo mjesto', zaključuje Kuhner.

'Haška presuda je dala ultranacionalističkim Srbima ono što su željeli: još jedan metak u potiljak Hrvatske. Vjetrovi rata pušu. Predaja generala Gotovine Haagu bila je velika pogreška. Zagreb će požaliti zbog tog dana', zaključio je u svojoj kolumni Jeffrey T. Kuhner.