bivši svaziland

Hrvatska je nakon 12 godina uspostavila diplomatske odnose s Kraljevinom Esvatini. Što znate o njoj?

08.02.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za uspostavu diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Esvatini. Tom odlukom ovlašten je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik - stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku - da uspostavi diplomatske odnose između Hrvatske i Esvatinija potpisivanjem zajedničkog priopćenja. Proces će se tako privesti kraju nakon 12 dugih godina

S ciljem jačanja suradnje s državama članicama Ujedinjenih naroda, Hrvatska je nekoliko puta pokretala inicijativu o uspostavi diplomatskih odnosa sa zemljama s kojima ti odnosi još nisu uspostavljeni. Interes o uspostavi diplomatskih odnosa s Kraljevinom Esvatini naša zemlja iskazuje već deset godina, navodi se u obrazloženju odluke Vlade.

Vlada Republike Hrvatske je 26. travnja 2007. godine donijela Zaključak kojim daje suglasnost za uspostavu diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Svazi, kojim se ovlašćuje veleposlanik Republike Hrvatske u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji da uspostavi diplomatske odnose.

Hrvatska pokriva Kraljevinu Esvatini iz veleposlanstva u Pretoriji te je veleposlanik u Južnoafričkoj Republici postupak uspostave diplomatskih odnosa pokrenuo putem Visokog povjerenstva kraljevine Esvatini u Pretoriji.

Iako su bivši veleposlanici Republike Hrvatske u Južnoafričkoj Republici u nekoliko navrata požurivali odgovor na našu inicijativu – nikakvi odgovori s druge strane nisu bili zaprimljeni.

Tek notom Stalnog predstavništva Kraljevine Esvatini pri UN-u 24. listopada 2018., obaviješteni smo da Vlada Kraljevine Esvatini prihvaća zahtjev Vlade Republike Hrvatske o uspostavljanju diplomatskih odnosa, navodi se iz Vlade.

Kraljevinom Esvatini, bivšim Svazijem, vlada kralj Msvati III, posljednji apsolutni afrički vladar. Od 19. travnja 2018. ime države je Kraljevina Esvatini jer je kralj tako želio i simbolički raskrstiti s kolonijalnom prošlošću.

Msvati je prijestolje preuzeo od svog oca Sobhuza II, koji je zemljom vladao 83 godine, a okrunjen je za kralja 1986. godine u dobi od 18 godina. Od tada koristi sve blagodati koje život nudi jednom apsolutnom monarhu. Pažnju svjetske javnosti svake godine skrene na sebe tradicionalnim plesom Umhlanga tražeći nove potencijalne supruge među desecima tisuća djevica koje polugole plešu za njega.

  • +8
Ples djevica u Kraljevini Esvatini Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kralj je do sada skupio 15 žena te prema procjenama ima oko 35-ero djece. Dok se on kupa u bogatstvu, Esvatini spada među siromašnije zemlje svijeta s BDP-om od tek nešto manje od 10 tisuća dolara per capita. Gospodarstvo opterećuju nedovoljan industrijsko-tehnološki razvoj, slabo obrazovanje radništva i niska poljoprivredna produktivnost uzrokovana povremenim sušama. Esvatini ima najviše osoba zaraženih HIV-om u odnosu na broj stanovnika. Gotovo svaki četvrti stanovnik zaražen je ovim opakim virusom.

Zemlja se nalazi na jugu Afrike, između Južnoafričke Republike (duljina granice 430 km) na sjeveru, zapadu, jugu i jugoistoku te Mozambika (105 km) na istoku; obuhvaća 17.363 četvorna kilometra površine. Prema procjeni iz 2012. godine, u Esvatiniju živi oko 1,2 milijuna ljudi.