GOTOVO JE, GOTOVO

Hrvatska je 28. članica Europske unije!

04.07.2013 u 13:26

  • +40

Svečana proslava ulaska Republike Hrvatske u EU

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Desetak tisuća građana slavi na Trgu bana Jelačića ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Središnjoj proslavi, nakon svečane večere u Klovićevim dvorima, pridružili su se i uzvanici, predvođeni predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom

00:45 Slavlje se nastavlja uz 2Cellos. Uzvanici napuštaju Trg bana Jelačića.

00:00
Hrvatska je konačno punopravna, 28. članica Europske unije. Zvone zvona crkve Sv. Marka, alpinisti spuštaju s Hotela Dubrovnik zastavu Europske unije, pjevaju se europska himna 'Oda radosti'. 'Odu radosti' izveli su Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović Mušović, Domagoj Dorotić, Luciano Batinić uz Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Akademski Zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors, Vokalni ansambl Antiphonus i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Izvedbi su se pridružili i Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta 'Ivan pl. Zajc' u Rijeci, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ze Zbor Libertas u Dubrovniku.

S Bundeka nad Zagrebom odjekuje vatromet.Vanda Vinter izvodi 'Ave Maria' iz rock-opere 'Gubec beg'.

22:55
'O lijepa, o draga, o slatka slobodo!' stihovi su Ivana Gundulića uz koje Hrvatska plovi u punopravno članstvo u Europskoj uniji.

22:42
Darko Rundek izvodi sa Srđanom Sacherom hit 'Moja prva ljubav'

23:35
Ansambl Lado izvodi pučke napjeve.

23:20
2Cellos otvorili koncert izvedbom 'Smooth Criminal'

23:15
Svečanost počinje intoniranjem nacionalne himne.

23:08
Nema euforije, na Trgu slavi desetak tisuća građana.

22:50
Uzvanici su se pridružili građanima na proslavi na Trgu bana Jelačića.


Prijenos s Trga bana Jelačića

22:45
Pitali smo ljude na Trgu kako komentiraju proslavu, a Leo iz Zagreba kaže: 'Gledao sam i probe i to je to: malo mora, malo kopna... Datum je vrhunski jer je super da afirmiramo Hrvatsku našim lijepim Jadranom što je i podstrek da učimo jezike. Različitost je bogatstvo! Uvijek sam bio za ulazak u EU jer sam imao prekrasno iskustvo baveći se kazalištem i TV-om. Za mene postoje dvije nacije: lijenčine i oni koji vole raditi. Drugi se u Europi nemaju čega bojati, a prvi se ionako boje svega. Zalažem se otvaranje u svim segmentima Lijepe naše, bez ksenofobije u potpunom smislu te riječi, jer nemamo što izgubiti nego samo dobiti.'

22:15
DJ Švec vrti novovalne klasike Film, Haustor i Azru. No, atmosfera na Trgu je zapravo vrlo kontrolirana u odnosu na novovalne ideale, gotovo policijska. Policija pretresa građane na ulazu kao da idu na tribinu nogometnih ultrasa. ne dozvoljavaju čak ni unošenje vode. Sve podsjeća na 'uškopljeni' tulum.

21:50
TBF žestok, ali razglas je, nažalost, kompromiserski pretih. Fasade zgrada glavnog zagrebačkog trga preklopljene su snimkama splitske antike.

21:40
Jinxi su s desetak veselih i poletnih pjesama, među kojima neke veselju kontrapunktiraju sumnju i sjetu, malo razdrmali i raspjevali inače mlaku publiku.
Jeste li spremni za EU?

21:08
Dvadesetak tinejdžera iz grupe Young European Federalists (Hrvati, Francuzi i Nijemci) maše europskim zastavicama, viče i pjeva. Kažu nam da na relaciji Stuttgart - Pariz - Zagreb obilaze dječje institucije i kroz zabavu promiču ideju EU-a. Na Trgu je inače mnogo mladih, mnogo više nego na ranijim društvenopolitičkim okupljanjima.

21:00
Jinxi otvaraju nastup pjesmom 'Tamo gdje je sve po mom'.

20:58
Pažnja publike usmjerena je na alpinistički performans - s vrha Hotela Dubrovnik spustilo se sedam alpinista, dvoje noseći zastavu Europske unije.

Stranci komentiraju proslavu na Trgu