KREDITI ZA PODUZETNIŠTVO

Hrvatska iz EIB-a dobila 3,6 milijardi eura

31.01.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Europska investicijska banka (EIB), čiji je dioničar Hrvatska postala punopravnim članstvom u Europskoj uniji, do kraja prošle godine izdvojila je za projekte u Hrvatskoj više od 3,6 milijardi eura, od čega je više od 2,5 milijarde eura već realizirano ili je u realizaciji, i to ponajviše kroz kreditne linije za pomoć malom i srednjem poduzetništvu, rečeno je na današnjem predstavljanju te banke

EIB je tzv. 'banka Europske unije', čije su vlasnice sve zemlje članice Unije pa je i Hrvatska 1. srpnja prošle godine ušla u vlasničku strukturu banke, s udjelom od 0,366 posto.

U Hrvatskoj je EIB bio prisutan i prije priključivanja, od 2001. godine, od kada je odobreno preko 4 milijarde eura, od čega je više od 3,6 milijardi eura potpisano, odnosno već distribuirano partnerima u Hrvatskoj, a realizirano je ili je u tijeku isplata više od 2,5 milijardi eura sredstava te banke.

Od ukupnog iznosa najveći se dio, više od polovice odnosno oko 1,8 milijardi eura, odnosi na tzv. neizravno financiranje, odnosno projekte u kojima EIB hrvatskim bankama osigurava sredstva za financiranje malog i srednjeg poduzetništva.

U takvim je zajmovima EIB do sada najviše surađivao s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR), kojoj je od 2001. odobreno više od 1,3 milijarde eura, a slične su zajmove dobivale i komercijalne banke, poput Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisen banke i dr.

Za projekte s područja prometa, primjerice za pomoć u razvoju mreže autocesta, EIB je ukupno odobrio 979 milijuna eura ili 27 posto ukupnih sredstava, za projekte urbane infrastrukture još 452 milijuna eura (12 posto), a za sektor energije još 283 milijuna eura (8 posto).

Jedan od zadnjih projekata u Hrvatskoj u kojem je sudjelovao EIB je primjerice zatvaranje financijske konstrukcije za rekonstrukciju i širenje Zagrebačke zračne luke, za što je osigurano 80 milijuna eura.

Sveobuhvatne podatke za 2013., kao i strategiju ulaganja u Hrvatskoj u ovoj godini, najavljeno je, EIB će predstaviti tijekom ožujka u Zagrebu.