MINISTAR LORENCIN:

'Hrvatska ima sve potrebno da zaštiti svoj teran'

19.04.2013 u 18:16

Bionic
Reading

Hrvatska ima sve potrebno za zaštitu istarskog terana, smatra ministar turizma

Ministra turizma Darka Lorencina ne brine pretjerano povlačenje hrvatskog terana s polica slovenskih trgovina jer smatra da se takva situacija neće dugo održati te da Hrvatska ima sve potrebno da zaštiti svoj teran.

'Teran je povučen s tržišta u ovom predrazdoblju, ali kad uđemo u Europsku uniju, pokrenut će se svi procesi. Već sada imamo znanstvene dokaze koji će poslužiti u kvalitetnoj registraciji našeg terana i to će biti eliminirano u doglednih nekoliko mjeseci, ali to su jednostavno te stvari u prijelazu koje se ne mogu izbjeći', izjavio je ministar Lorencin za tportal.hr.

Na pitanje je li imao prilike kušati slovenski teran, Lorencin je kratko odgovorio: 'Jesam, ali to nije teran, to je refošk!'

Podsjetimo, slovenski vinari zatražili su od svog ministarstva poljoprivrede da zabrani uvoz vina iz Hrvatske s oznakom teran. Učinili su to jer smatraju da je istarski teran nelojalna konkurencija, ali i zato što su teran u Sloveniji zaštitili kao proizvod sa zemljopisnim porijeklom koji se dobiva na području slovenskoga Krasa.


Takvi potezi Slovenije šokirali su vinske stručnjake u Hrvatskoj s obzirom na to da Slovenci ne proizvode teran, nego refošk. 'Slovenija je ulaskom u EU zaštitila kraški teran, no kao tehnologiju proizvodnje vina od sorte refoška na Krasu. Time su prejudicirali da je teran isto što i refošk, ali proizveden na njihovom terenu. Njihova zaštita nije dobra jer je lako oboriva', izjavio je nedavno Ivica Matošević, predsjednik Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore te Vinistre – Udruge vinara i vinogradara Istre.