ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Hrvatska ih tek nabavlja, a u Sloveniji je korištenje kamera za nadzor prometa proglašeno neustavnim

22.07.2019 u 12:54

Bionic
Reading

MUP ove i sljedeće godine planira nabaviti 75 kamera za nadzor prometa, iste takve već neko vrijeme u upotrebi su u Sloveniji, no slovenski Ustavni sud sada je njihovo korištenje proglasio neustavnim

Kako donosi Glas Istre, policija u Sloveniji ubuduće neće smjeti snimati registarske tablice vozača koji učine neki prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države. Naime, ustavni suci procijenili su da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu osobnih podataka.

Sud je tako poništio dio Zakona o policijskim ovlastima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu snimati lica te da će kamere biti korištene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mjesta uz ceste. U međuvremenu je slovenska policija već nabavila opremu i sada je pitanje što će biti s njom.

MUP u Hrvatskoj tek planira uvesti nadzorne kamere ove vrste te ih postaviti na 150 lokacija, a trebale bi biti postavljene tamo gdje neodgovorni vozači najčešće prekoračuju brzinu.

  • +4
Prometna policija Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic