ministri obrane

Hrvatska i Slovenija odlučno podupiru Ukrajinu u borbi za neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost

08.11.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija ostaju predane daljnjoj odlučnoj potpori Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, rekli su u utorak hrvatski i slovenski ministar obrane Mario Banožić i Marjan Šarec, priopćilo je hrvatsko ministarstvo.

Dvojica ministara su na sastanku u Ljubljani razgovarala o bilateralnoj obrambenoj suradnji, temama u okviru EU-a i NATO-a te o multilateralnim i bilateralnim aktivnostima i inicijativama u kojima sudjeluju dvije države.

"Naša ministarstva i naše vojske surađuju u brojnim područjima unutar NATO-a i EU-a. To smatramo važnim i u kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova kojima svjedočimo u Europi“, rekao je Banožić.

Dodao je kako su se složili da Hrvatska i Slovenija ostaju predane daljnjoj odlučnoj potpori Ukrajini i ukrajinskom narodu u borbi za neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, stoji u priopćenju.

Banožić i Šarec su potvrdili izvrsnu bilateralnu obrambenu suradnju, posebno u području kopnenih vojski, zajedničkih vježbi, kao i suradnji u području školovanja pripadnika Slovenske vojske na najvišim razinama školovanja na Hrvatskom vojnom učilištu.

Razgovarali su o multilateralnim i bilateralnim aktivnostima i inicijativama u kojima sudjeluju Hrvatska i Slovenija.

„Po pitanju sigurnosno političke situacije u našoj regiji istaknuli smo značaj NATO operacije KFOR na Kosovu, kao i važnost daljnje prisutnosti i djelovanja operacije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Zahvalio sam kolegi Šarcu na pridruživanju Slovenije Multinacionalnom divizijskom zapovjedništvu Centar u Mađarskoj, koje je ove godine integrirano u NATO strukturu snaga, a kojim zapovijeda hrvatski general“, rekao je Banožić, istaknuvši kako je to važno zbog zajedničkog doprinosa sigurnosti, odvraćanju i obrani na istočnom krilu NATO-a.

Ministri su razgovarali i o reformama u području obrane, naporima koje obje zemlje poduzimaju u procesima definiranja ključnih smjernica u strateškim dokumentima obrane, kao i daljnjim planovima vezano uz najvažnije projekte opremanja i modernizacije.

„Drago mi je što je slovenska strana iskazala interes i za razmjenu informacija o hrvatskim iskustvima vezano uz zrakoplove za borbu protiv požara. Naglasio sam kolegi Šarcu našu daljnju spremnost i otvorenost za suradnju i u ovom području kao i zadovoljstvo što smo ovog ljeta mogli pomoći u Sloveniji pri borbi sa vatrenom stihijom“, rekao je Banožić, a Šarec zahvalio na pomoći hrvatskih zračnih snaga u gašenju požara, stoji u priopćenju ministarstva obrane.