ČEŠKO PREDSJEDNIŠTVO

'Hrvatska i Slovenija moraju postići bolni kompromis'

29.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija moraju same pronaći kompromisno rješenje za nastale zapreke, izjavio je novinarima u četvrtak u Beču češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nakon sudjelovanja na Stalnom vijeću OESS-a gdje je predstavio prioritete češkog predsjedanja Europskom unijom

BEČ - Češki šef diplomacije Karel Schwarzenberg rekao je da pozdravlja buduće punopravno članstvo Hrvatske u EU, a nastale zapreke "dvije države moraju riješiti kompromisom koliko god bilo bolno donositi kompromisna rješenja". Schwarzenberg je kazao da EU može pomoći glede tih pregovora i olakšati ih, ali da rješenje moraju postići države same dogovorom te da "obje moraju popustiti".

Glede Lisabonskog ugovora, koji Češka još nije ratificirala, Schwarzenberg je istaknuo: "Ja mogu strpljivo čekati dok se frakcije u parlamentu usklade, ali mislim da će to biti uskoro. Imam naznaka da bi to moglo biti brže nego očekujemo."

Hrvatski veleposlanik pri OESS-u Neven Madey u izjavi pred stalnim članovima Vijeća OESS-a pozdravio je prioritete češkog predsjedanja EU-om, zahvalio na potpori Češke Hrvatskoj i njezinu nastojanju da se završe pristupni pregovori za punopravno članstvo u EU. Naglasivši da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze iz pregovaračkog procesa, izrazio je nadu da će zapreke biti uspješno prevladane kako bi pregovori, kako je i predviđeno, završili do kraja 2009. Također je podupro države jugoistočne Europe u integriranju u euroatlantske institucije.

Schwarzenberg je na zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a istaknuo da je Češka za svoje prioritete u predsjedanju EU-om izabrala tri područja - gospodarstvo, energiju i vanjske odnose. Posebice je naglasio proširenje EU-a na zemlje u jugoistočnoj Europi, jačanje istočnoeuropskog partnerstva i transatlantskih odnosa. Kazao je da "države zapadnog Balkana moraju biti integrirane u EU, ali da to mora biti postupno, korak po korak, što ovisi o njihovu ispunjavanju kriterija i prilagodbi europskoj pravnoj stečevini".

Naglasivši važnost jačanja odnosa EU-a i SAD-a, Schwazenberg je rekao da se "s novim američkim predsjednikom Barackom Obamom otvaraju nove mogućnosti koje treba iskoristiti" te da je "to u interesu Europe, SAD-a i cijelog svijeta".