ZEMLJA UTOČIŠTA

Hrvatska financira izgradnju spomenika žrtvama komunizma u Kanadi

26.07.2018 u 12:56

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske na sjednici u četvrtak odlučila je poduprijeti projekt izgradnje 'Spomenika žrtvama komunizma – Kanada, zemlja utočišta' u Ottawi. U tu svrhu država će izdvojiti, kako je rečeno, simboličan iznos od 125 tisuća kuna

Podizanje 'Spomenika žrtvama komunizma - Kanada, zemlja utočišta', čiju izgradnju organizira neprofitna i humanitarna kanadska udruga Tribute to Liberty, simbolizira odavanje pijeteta mnogobrojnim ubijenim, ranjenim, progonjenim i mučenim žrtvama komunističkih režima, među njima i onima hrvatske nacionalnosti, navodi se u obrazloženju.

Važnost podizanja takvog spomenika, smatraju u Vladi, u glavnom gradu Kanade, države koja je pružila utočište mnogima koji su u strahu za život bježali od komunističkih režima matičnih država i koja sufinancira polovicu iznosa izgradnje tog spomenika, jasno pokazuje podatak o približno osam milijuna živućih državljana Kanade koji su potomci upravo tih žrtava komunističkih režima.

Hrvatska zajednica u Kanadi snažno podržava i financijski podupire izgradnju ovog spomenika te je u tu svrhu do sada donirala 55.000 kanadskih dolara, čime je osigurano da na spomeniku bude i oznaka Croatian Community of Canada.

Izgradnju spomenika, naveo je na sjednici Vlade Zvonko Milas, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, uz Kanadu, koja je financirala polovicu ukupnih troškova spomenika, financirale su sljedeće države: Mađarska, Latvija, Estonija, Gruzija, Tajvan, Češka i Litva te se očekuje i skori doprinos Poljske i Rumunjske.

'Osim izražavanja pijeteta svim žrtvama komunizma, a naročito hrvatskim žrtvama i njihovim obiteljima, sudjelovanje Vlade Republike Hrvatske svakako bi predstavljalo izraz zahvalnosti prvenstveno kanadskoj državi, koja je hrvatske žrtve prihvatila dajući im ne samo zaklon, već i mogućnost njegovanja hrvatskog identiteta, jezika, kulture te veza s domovinom, ali i hrvatskoj zajednici u Kanadi, koja je nezamjenjivo doprinijela postupku osamostaljivanja i obrane Republike Hrvatske', kazao je Milas čitajući obrazloženje na sjednici Vlade u četvrtak.

Navodi se i da je Hrvatski sabor u Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. - 1990. godine izrazio vjeru da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.

  • +6
Vlada o otocima i potpomognutim područjima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dalje, Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, usvojena 2009., naglašava važnost zadržavanja uspomena iz prošlosti živim kao jedan od preduvjeta cjelovite pomirbe potrebne za miran i demokratski društveni poredak današnje Europske unije.

'U skladu s tim smjernicama, sudjelovanje RH u izgradnji spomenika žrtvama komunističkih zločina simboličnim financijskim doprinosom jasan je pokazatelj jedinstvenog stava Vlade Republike Hrvatske prema negativnom nasljeđu totalitarnog komunističkog režima i edukacije mlađih generacija. U svjetlu iznesenog, Ured smatra primjerenim sudjelovanje Vlade Republike Hrvatske simboličnim financijskim doprinosom od 125.000 kuna udruzi Canadian-Croatian Chamber of Commerce, na temelju kojega bi se i Republika Hrvatska označila kao donator na samom spomeniku. Početak gradnje spomenika planiran je u proljeće 2018. te se njegov dovršetak očekuje početkom 2019. godine', naveo je Milas.