TALIJANSKA DIGITALNA AGRESIJA

Hrvatska diplomacija se bori za tv signal

22.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) kažu da intenzivno rade na otklanjanju smetnji koje prijemu televizijskog programa u zapadnoj Istri rade odašiljači privatnih talijanskih lokalnih televizijskih postaja

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) poslala je talijanskoj strani niz prijava smetnji tv signala, počevši od 10. prosinca 2010. godine, ali nije zabilježen nikakav konkretan pomak na terenu, rečeno nam je u Odašiljačima i vezama.

MVPEI je putem hrvatskog veleposlanika u Rimu izvijestio i izravno o ovom problemu nadležne institucije u Italiji zbog korištenja frekvencija koje su međunarodnim sporazumom dodijeljene Hrvatskoj te zatražilo hitno otklanjanje smetnji.

Talijanska strana je obećala, navode, da će uložiti maksimalne napore da se situacija poboljša. 'Prema zaprimljenim informacijama, zasad je od smetnji oslobođen 29. kanal, a naloženo je smanjivanje jačine signala talijanskih odašiljača na 28. i 53. kanalu', kažu nam u Ministarstvu. Probleme stvara prijelaz s analognog na digitalni sustav odašiljanja u Italiji, ali i privatne lokalne televizijske postaje koje ne poštuju propise.

Zvonko Glavaš pomoćnik uprave u Odašiljačima i vezama kaže da se ništa bitno nije promijenilo otkad su smetnje počele.

'Imamo manje prijava, ali to je vjerojatno zato što su neki shvatili da su smetnje takve da se ne mogu otkloniti, a drugi su preorijentirali antene na druge odašiljače', kaže Glavaš.

On kaže da mu nije jasan talijanski odnos prema susjedima jer problemi s njihovim odašiljačima na našoj strani traju desetljećima, još dok smo bili na analognom signalu. Da se tako ponašaju u Odašiljačima i vezama, odavno bi bili kažnjeni. 'Kad je sve počelo, uključili su odašiljače s malom snagom, ali nakon toga nisu napravili ništa na otklanjanju problema, nego su pojačali signal', objašnjava on.

Ne bi bilo efekta, kaže, da mi pojačamo svoje signale kao protumjeru jer bi to bilo još veća smetnja za korisnike u Istri.

Prema Glavaševu mišljenju, nema druge nego problem riješiti diplomatskim putem, što se upravo i radi. Glavaš je posebno upozorio na nedostatak dijaloga s talijanske strane. 'Tako se ne može raditi. Zauzeli su cijeli spektar, tako da nema ne ostaje ništa', požalio se pomoćnik uprave u Odašiljačima i vezama.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s nadležnim institucijama, HAKOM-om i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kako kažu, planira poduzeti daljnje diplomatske korake, a po potrebi i više diplomatske mjere, kako bi se postojeći problem ometanja signala na području zapadne Istre riješio. S obzirom na to da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz na digitalni signal talijanskih regija Marche, Abruzzo, Molise, Basilicata i Puglia, diplomatskim putem će se pokuštati spriječiti moguće interferiranje signala u Dalmaciji.

U javnosti su se već pojavile informacije da su prijavljene smetnje na šibenskom i zadarskom području pa Odašiljači i veze obavljaju mjerenja da utvrde koji im je razlog. Ostaje nam vjerovati da će diplomacija uspjeti što skorije nagovoriti Talijane da poštuju međunarodne sporazume i koriste frekvencije koje su im dodijeljene.