vizija razvoja

IDS predstavio izborni program

02.04.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus na predstavljanju izbornog programa i kandidata na listi predvođenoj IDS-om za parlamentarne izbore u osmoj izbornoj jedinici rekao je kako je zahvaljujući IDS-ovoj viziji razvoja i vrijednim Istrijanima, Istra danas najuspješnija regija Hrvatske

Paus je istaknuo kako je u protekle četiri godine podignut životni standard, razvijena je infrastruktura te je efikasno razvijen model održivog turizma jedinstven u Hrvatskoj.

Ustvrdivši kako će u fokusu IDS-ovog izbornog programa biti borba za veći stupanj decentralizacije kako bi se "Istra sama razvijala od novca koji se u njoj zaradi", Paus je naglasio kako će se decentralizacijom osigurati veće plaće i mirovine, te manje poreze za stanovnike regija, te veće ovlasti u djelokrugu općina, gradova i županije za rješavanje problema bespravne gradnje, očuvanje okoliša, te razvoj cjelogodišnjeg održivog turizma u Istri.

"Mi koji živimo ovdje znamo svakodnevne probleme naših građana i zato ćemo u naredne četiri godine za naše starije osigurati veće mirovine, dograditi i izgraditi nove domove za starije, te podići standard skrbi. Provodit ćemo programe za rješavanje stambenog pitanja mladih, te ulagati u izgradnju vrtića i škola da svako dijete ima garantirano svoje mjesto, za koje ćemo se zalagati da bude i potpuno besplatno", poručio je Paus.

Dodao je kako će visoko na dnevnom redu biti i korekcija plaća javnih službi sukladno stupnju razvijenosti regije jer su, "u razvijenim regijama poput Istre i Kvarnera i troškovi života znatno viši, pa i plaće policajaca, vatrogasaca, sudskih i ostalih službenika moraju pratiti lokalne potrebe".

Stoga će, naveo je, IDS s partnerima aktivno raditi i na jačanju regionalnog identiteta i kulture daljnjim razvojem zavičajne nastave, te dodatnom institucionalizacijom narječja i dvojezičnosti.

Na na listi za 8. izbornu jedinicu je devet kandidata IDS-a, tri PGS-a te po jedan predstavnik Unije Kvarnera i Demokrata a pri njezinu sastavljanju, dodao je Paus, "vodilo se računa da kandidati ravnopravno zastupaju cijelu 8. izbornu jedinicu, od Istre, Rijeke i Kvarnera do otoka i Liburnije.

Prvi na listi je predsjednik IDS-a Dalibor Paus, a slijede ga predsjednik PGS-a Darijo Vasilić (PGS), Valter Glavičić (IDS), Loris Peršurić (IDS), Helga Može(IDS), Emil Daus (IDS), Tajana Masovčić (IDS), Ljiljana Miloš (Demokrati), Tea Mičić Badurina (PGS), Anteo Milos (IDS), Katarina Nemet (IDS), Senka Šubat (PGS), Marko Paliaga (IDS), i Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera).