SRBIJA DOBIVA NAJVIŠE

Hrvatska daje gotovo 30 milijuna eura za izbjeglice

24.04.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatska dati 29,9 milijuna eura iz državnog proračuna kao svoj doprinos rješavanju statusa izbjeglih i prognanih osoba s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore o čemu će se danas raspravljati na velikoj Regionalnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu

Do sada je u Republici Hrvatskoj stambeno zbrinuto oko 25.000 povratnika.

Na Donatorskoj konferenciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Europske komisije, Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Konferencija je organizirana kako bi se prikupilo 580 milijuna eura kako bi se u potpunosti riješio problem izbjeglica u navedenim državama izgradnjom 27 tisuća stambenih jedinica. Dio tih sredstava prikupit će same države na koje se program zbrinjavanja izbjeglica odnosi dok će ostale troškove pokriti donacije. Hrvatska bi od 580 milijuna eura trebala dobiti 120 milijuna i to za 3.541 obitelj, tj, 8.529 osoba, doznajemo u Vladi RH.

BiH će dobiti svega 101 milijuna eura a Srbija čak 57 posto, tj. 335 milijuna eura za 16.800 stambenih jedinica. Upravo je taj podatak nedavno u bosanskohercegovačkoj javnosti podignuo buru. Preraspodjelu novca smatraju skandaloznom, jer je ta zemlja 'bila žrtva najvećih zločina i razaranja' i ima više od milijun izbjeglica.

Hrvatska participira s gotovo 30 milijuna eura, a ostale zemlje dat će još 53 milijuna; 501 milijun eura financirat će se donatorskim sredstvima. Financijskim sredstvima Regionalnog programa upravljati će Razvojna banka Vijeća Europe.