NA NATO-OVOM SAMITU

Hrvatska će poslušati Trumpa i podići izdvajanja za vojsku na 9,4 milijarde kuna godišnje

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 02.12.2019 09:44
  • Objavljeno 02.12.2019 u 08:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na samitu NATO-a u Londonu 3. i 4. prosinca hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević preuzet će javnu obvezu da će Hrvatska u roku od pet godina dosegnuti dva posto izdvajanja za obranu, što odgovara traženjima koja je članicama NATO-a nametnuo SAD

Kako javlja Večernji list, 2024. za obranu ćemo trošiti 9,4 milijarde kuna godišnje, što je 40-ak posto više od 6,7 milijardi kuna, koliko Hrvatska trenutačno izdvaja za vojne troškove.

<<< Nikad veće podjele u NATO-u uoči samita u Londonu >>>

Zahvaljujući primjeni nove NATO-ove metodologije, Hrvatska sada izdvaja oko 1,68% BDP-a na obranu, a u to su uračunate i vojne mirovine veterana. No zapravo se na aktivnu vojsku RH troši oko 5 mlrd. kn godišnje, koliko se i prikazuje u vojnom proračunu. Kako su ovdje dodane i mirovine, kada se to spoji s plaćama, ispada da RH na osoblje troši čak 73% vojnih izdvajanja.

  • +14
  • +11

Hrvatska vojska

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Što se postotka troškova u odnosu na BDP tiče, RH je točno u sredini, 14. od 28 članica s 1,68% BDP-a. No Bugarska je u svega godinu dana skočila s oko 1,4% na čak 3,28% BDP-a, zbog jednokratne uplate 1,2 mlrd. dolara za nabavu osam američkih zrakoplova F-16. Više od Bugarske u postotku sada troši samo SAD – 3,42% BDP-a, a samo još nekoliko zemalja ispunjava cilj od 2%: Grčka, Velika Britanija, Estonija, Rumunjska, Litva, Letonija i Poljska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!