PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI

Hrvatska bi se trebala pozabaviti piratima u Somaliji

09.01.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina ocijenio je danas da, ako je vijest o oslobađanju saudijskog supertankera "Sirius Star" točna, to treba pozdraviti, pogotovu ako nema težih posljedica za posadu, ali da problem piratskih napada na moru time nije riješen i da ga treba trajno i cjelovito riješiti.

Vođa somalskih pirata, koji su 15. studenoga prošle godine oteli saudijski supertanker "Sirius Star s 25 članova posade, među kojima je i hrvatski pomorac, izvijestio je danas kako su oslobodili tanker, javila je agencija France presse iz Mogadišua

I agencija Reuters prenosi da se "Sirius Star" udaljuje od obale što bi, pretpostavlja se, moglo značiti da je počelo njegovo oslobađanje te navodi kako su somalski otmičari oslobodili brod kad je plaćena otkupnina od tri milijuna dolara

Svalina je, komentirajući oslobađanje toga broda, rekao za Hinu da je otmica, zatim oslobađanje tog broda samo epizoda u ratu koji su pirati očito objavili brodarima, ocijenio kako je nedvojbeno će se plovni put u Adenskom zaljevu osigurati vojnim brodovljem više država, no da to nije trajno i djelotvorno rješenje.

Dodao je da te teškoće treba uklanjati na kopnu, odnosno da bi međunarodna zajednica trebala potaknuti sređivanje stanja u zemljama iz kojih dolaze otmičari, odnosno odvratiti ih na vrijeme od otmica brodova. Osim toga, smatra Svalina, Hrvatska bi, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, trebala to pitanje ponovno staviti na dnevni red

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro smatra da se problem piratskih napada i otmica brodova produbljuje te da očito nikomu nije stalo da se on trajno riješi. Za Hinu je izjavio da podupire djelovanje vojnih brodova nekoliko zemalja koje osiguravaju plovni put u Adenskom zaljevu od otmičara, ali da to nije trajno rješenje te da povremene vojne akcije oslobađanja brodova ne rješavaju to pitanje.

U Somaliji treba osigurati preduvjete za normalan život ljudi, osigurati im zapošljavanje i tako iskorijeniti piratske otmice brodova, rekao je Brazzoduro.

"Sirius Star" otet je u studenom oko 450 nautičkih milja od kenijskog grada Mombase i to je najveći brod koji su do sada oteli somalski pirati. Po tonaži je poput triju nosača zrakoplova, a dug je tri stotine metara te je natovaren s dva milijuna barela sirove nafte ukupne vrijednosti oko 100 milijuna dolara. Među 25 članova posade su Britanci, Saudijci, Poljske, Filipinci i jedan Hrvat. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj, a navodno je riječ o pomorcu iz Rijeke.