SANADER ODRIJEŠIO KESU

Hrvatima u BiH povišica od 40 milijuna kuna!

12.12.2008 u 13:49

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada bila je vrlo izdašna s planiranjem financijske pomoći za bosanskohercegovačke Hrvate, unatoč općim najavljenim mjerama ušteda i očekivanim manjim proračunskim okvirima zbog očekivanih učinaka globalne financijske krize

MOSTAR - Večernji list piše da je 'Vlada, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, na taj je način pokazala golemu odgovornost prema Hrvatima u BiH koji su administrativno i financijski zakinuti u većini odluka u federalnom i srpskom entitetu, napose u pogledu prognanika'.

Kako ekskluzivno doznaje Večernjak, predviđeno je više desetaka milijuna kuna u odnosu na ovogodišnja izdvajanja Hrvatske u sklopu potpore Hrvatima u BiH.

Najveće povećanje, od 20 milijuna kuna, odnosi se na resor regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, gdje je predviđeno 94 milijuna kuna uglavnom za povratničke i projekte u manjinskim hrvatskim sredinama. Najviše je predviđeno za povratak prognanih Hrvata, oko 47 milijuna kuna u odnosu 27 ovogodišnjih milijuna kuna. Istodobno, na ovogodišnjoj će razini od 47 milijuna ostati iznos predviđen za povećanje skrbi za hrvatske povratnike. Tim novcem obnovljene su stotine obiteljskih kuća, ponajviše u Bosanskoj Posavini u dijelu Republike Srpske te u središnjoj Bosni.

Smanjenje je registrirano jedino u resoru zdravstva, i to za 3 milijuna kuna od ovogodišnjih 17 milijuna. Izgrađena je Klinička bolnica na Bijelom brijegu u Mostaru, pa se planirano gradnja i opremanje ustanova u Livnu, Orašju, središnjoj Bosni. No za 5 milijuna kuna s ovogodišnjih 15 milijuna raste pokrivanje troškova liječenja Hrvata iz BiH u Republici Hrvatskoj

Prvi put uvršteni su i zajednički projekti dviju država koje potpomaže Europska komisija, a premijerno će za HKD Napredak izravno iz proračuna biti izdvojeno milijun kuna.