POČAST ŽRTVAMA

Hrvati premijerno na Maršu živih u Auschwitzu

Branko Lustig i Aleksa Bjeliš

Branko Lustig i Aleksa Bjeliš

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Godišnjica holokausta i ove se godine tradicionalno obilježava u Auschwitzu. Na 26. Maršu života ove će se godine naći i hrvatska delegacija

U Maršu života u Auschwitzu svake godine sudjeluje desetak tisuća ljudi iz svih dijelova svijeta. Tamo će se danas po prvi put vijoriti i hrvatska zastava, najavio je oskarovac i filmski producent Branko Lustig

'Neobično mi je drago što ćemo ovog puta predstavljati Hrvatsku i na neki način odati počast žrtvama koje su pale za ništa, samo zato što su Židovi', rekao je Lustig.

Povorka će kao i svake godine pješačiti tri kilometra do nekadašnje glavne lokacije istrebljenja Židova. U njoj će uz Branka Lustiga i gradonačelnika Milana Bandića biti i v.d. rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te predstavnici Fakulteta političkih znanosti i Festivala tolerancije.

'To je bio Marš smrti, a sada se to zove Marš života i simbolično se prolazi od Auschwitza do Birkenaua.'

Tradicionalni Međunarodni marš živih u Auschwitzu se svake godine održava u znak sjećanja na holokaust. Pokrovitelji najvećeg organiziranog sudjelovanja studenata iz Hrvatske na Maršu živih u Auschwitzu su Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!