KRIM DALI RUSIMA

HRT u Dnevniku izazvao diplomatski skandal s Ukrajinom

03.12.2018 u 13:12

Bionic
Reading

HRT je objavom u Dnevniku izazvao diplomatski skandal. Zbog karte objavljene u pozadini razgovora s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić reagiralo je veleposlanstvo Ukrajine u Zagrebu

Ministrica je u Dnevnik pozvana pred sastanak Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu i na karti Europe našle su se označene članice spomenute inicijative. Među njima je i Ukrajina. Međutim na toj karti Krim nije u Ukrajini. Poluotok u Crnom moru Rusija je anektirala prije tri godine, što hrvatska diplomacija, a ni ukrajinska država, ne priznaju.

Zbog toga je reagiralo veleposlanstvo te zemlje u Zagrebu. 'Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj izražava oštar prosvjed vezan za tehničku pogrešku ili svjesnu provokaciju, koja je nastala u programu Dnevnika od 2. prosinca 2018. godine', stoji u dopisu urednici Katarini Periši Čakarun, koji je objavljen i na stranicama veleposlanstva na Facebooku.

'Takvo iskrivljenje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Veleposlanstvo Ukrajine je uvjereno da HRT kao središnja televizija Hrvatske i autoritetni medijski resurs ne može biti u suprotnosti sa službenim stavom Vlade RH i pozicijom EU-a koji podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine', stoji u dopisu. Stoga od HRT-a traže javnu ispriku zbog 'širenja iskrivljene informacije' i traže da se 'poduzmu mjere s ciljem sprječavanja ponavljanja takve situacije'.