ročište odgođeno

HRT predložio postupak mirenja u sporu protiv HND-a i Sanje Mikleušević Pavić

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.02.2019 12:36
  • Objavljeno 14.02.2019 u 12:36
HRT

HRT

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zastupnici HRT-a koji je tužio Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić zbog povrede časti i ugleda tražeći 250.000 kuna naknade štete na pripremnom ročištu u srijedu predložili su, sukladno zaključku saborskog Odbora za medije, rješenje spora mirnim putem

S prijedlogom HRT-a složili su se i zastupnici tuženih, pa je pripremno ročište odgođeno, a novo će biti zakazano nakon postupka mirenja.

'Odvjetnici su iznijeli stav HRT-a da cijeli spor riješi mirnim putem. Mi u ovom trenutku ne znamo što točno sadrži njihov prijedlog za mirnim rješenjem tako da se sada ne možemo konkretno očitovati. Naš stav je od prvog dana poznat da HRT treba povući sve tužbe protiv HND-a, njegovih predstavnika i svih novinara i medija', kazao je za Hinu nakon ročišta Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a naglasivši da je HND uvijek bio za dijalog te kako nisu inicirali ovu tužbu kao ni seriju od 36 tužbi HRT-a protiv novinara.

'Nadam se da će se sve odvijati u skladu s interesima ne samo HND-a i javnosti i to ne samo u ovoj nego i u ostalim tužbama koje je HRT podnio protiv drugih kolega, nakladnika i novinara, a sve u interesu građana koji plaćaju ove sudske procese i pretplatnika HRT-a. Nadam se da će i tužitelj gledati najbolji interes onih koji nas financiraju', rekla je Sanja Mikleušević Pavić.

S druge strane, s HRT-a su se nakon održanog ročišta oglasili priopćenjem.

'Hrvatska radiotelevizija je, sukladno Zaključku saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, predložila sudu na današnjem ročištu da odredi zastoj postupka kako bi se pokušalo mirenje između stranaka HRT-a i HND-a te Sanje Mikleušević Pavić u sporu koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Ističemo, kako je u posljednje dvije godine objavljeno gotovo 100.000 članaka u tisku i na internetu, od čega je Hrvatska radiotelevizija u tom periodu podnijela svega 33 tužbe radi zaštite ugleda i časti, budući su u pojedinim tekstovima iznošene neistinite i netočne tvrdnje, a da se o tome Hrvatsku radioteleviziju kao drugu stranu nije ništa pitalo, ili pri objavi nije uvažen odgovor. Hrvatska radiotelevizija ovim putem izražava spremnost u mirnom postupku postići dogovor s nakladnicima', ističu s HRT-a.

Sudski spor uslijedio je nakon što je HND krajem prosinca prošle godine zaprimio HRT-ovu tužbu zbog prošlogodišnjeg priopćenja Ogranka HND-a na HTV-u u kojem su se, između ostaloga, novinari članovi Ogranka HND-a ogradili od tada aktualnih afera na HRT-u, uključujući i preprodaju karata za Svjetsko prvenstvo u nogometu, ali i sadržaja i HRT-ova načina izbora projekata iz vanjske produkcije.

Uprava HRT-a zbog, kako se navodi u tužbi, povrede časti i ugleda, od HND-a traži 200.000 kuna naknade štete, a od predsjednice Ogranka na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić 50.000 kuna.

Brojne međunarodne i regionalne organizacije za zaštitu slobode medija te zastupnici u Europskom parlamentu osudili su taj postupak HRT-a, dok je vodstvo HND-a ocijenilo kako je riječ o 'nezabilježenom napadu na rad i djelovanje Ogranka HND-a, zastrašivanjem novinara i pokušajem financijskog ataka na HND'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!