RASKID UGOVORA

HRT odustao od snimanja 'Gričke vještice'

21.11.2017 u 18:02

Bionic
Reading

HRT je odustao od najavljivanog snimanja serije 'Grička vještica' kojeg su trebali raditi u koprodukciji s Jadran filmom

'Obavješćujemo Vas da je ugovor za djelo Grička vještica zbog neizvršavanja ugovornih obveza od strane tvrtke Jadran film Zagreb raskinut s danom 6. listopada 2017. godine', stoji u odgovoru koji smo dobili s HRT-a.

Iako smo na Prisavlje u ponedjeljak poslali set pitanja vezanih uz pompozno najavljivani projekt dobili smo tek jednu šturu, već spomenutu rečenicu.

Neslužbeno pak doznajemo da je jedan od problema bila predikatizacija. Naime, HRT je tražio da nje nema kako bi serija mogla biti prikazana u prime timeu i na svim kanalima odnosno da nema  ograničenja za pojedine dobne skupine.

Dogovor oko snimanja serije s Jadran filmom HRT je postignut još 2009. godine kada je na njegovu čelu bio Vanja Sutlić. Dogovoreno je 36 nastavaka ali to nikad nije realizirano.

U travnju 2011. godine, potpisan je Sporazum o pristupanju pregovorima i pripremama za koprodukciju Gričke vještice. Odluka o dodjeli sredstava za Gričku vješticu nikada nije stupila na snagu jer su tadašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i tadašnji ravnatelj HTV-a Blago Markota naknadno suspendirali odluku, tvrdeći 'da scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen'

Tri godine kasnije Vinko Grubišić, vlasnik Jadran filma, na Trgovačkom sudu tužio je HRT.

Stvar se godinama vukla po sudu da bi prije prije godinu dana, svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom. 

Prema njoj je Prisavlje s 9 milijuna kuna (bez PDV-a), odnosno 1,5 milijuna kuna, bez PDV-a, po epizodi (šest ukupno u prvoj sezoni) trebalo financirati ekranizaciju romana Marije Jurić Zagorke. Drugu polovicu sredstava u istom omjeru trebao je osigurati Jadran film.

Prema ugovoru HRT je 20 posto sredstava treba Jadran filmu doznačiti do 1. ožujka 2017. godine, a još 30 posto 15 dana prije početka snimanja serije koja se prema objavi Jadran filma počela snimati 1. lipnja 2017. godine. 

Kao osiguranje Jadran film je trebao izdati dvije bianco mjenice i tri zadužnice koje HRT mogao aktivirati u slučaju ne ispunjenja obveza. Je li ih aktivirao s HRTnam nije odgovoreno kao što nisu odgovorili i jesu li Jadran filmu ispalatili 50 posto koje je ugovor predviđao.

Ugovor je s Grubišićem, kako je Kovačić otišao, potpisao također v.d ravnatelja Blago Markota.  

Redatelji serije su trebali biti Grubišić i Branko Ivanda.