NA RUBU INCIDENTA

Teške optužbe i uvrede obilježile sučeljavanje Hribara i Grubišića

15.03.2017 u 11:46

Bionic
Reading

U emisiji 'Kontekst' Saše Ćeramilca na televiziji Al Jazeera Balkans emitiranoj 14. ožujka, gostovali su bivši šef HAVC-a Hrvoje Hribar, koji se javio iz beogradskog studija, i većinski vlasnik Jadran filma Vinko Grubišić. Međusobne optužbe i teške uvrede obilježili su televizijsku debatu Hribara i Grubišića

Televizijsko gostovanje Hrvoja Hribara i Vinka Grubišića na Al Jazeeri Balkans s temom 'Hrvatska - kultura, nova i politika', u kojem je ponajviše bilo riječi o poslovanju HAVC-a dok je na čelu bio Hribar, ali i poslovanju Jadran filma, bilo je na rubu incidenta zbog temperamenta dvojice suprotstavljenih govornika, a završilo je komentarom voditelja Saše Ćeramilca 'sva sreća da je između vas 400 kilometara'.

Na početku emisije Hribar je komentirao svoj otkaz, ali i harangu koja se digla na njega.

'U Hrvatskoj se stvorio pokret otpora protiv kinematografije i javnog troška hrvatskog filma na jedan potpuno konfuzan i brutalan način. Nalaz revizije ideološki je tendenciozan i zastupa tvrdnje koje su van svih granica što je revizijska struka', izjasnio se Hribar čije je objašnjenje Grubišić nazvao 'zamjenom teza na toksičan način'.

'Gospodina Hribara pažljivo slušam već 32 godine. Upoznali smo se kad sam bio mladi urednik kulture na radiju 101 1985. Nije me iznenadio njegov traktat o državnoj reviziji generalno, dok šuti o onom o čemu zbilja treba govoriti. Pokušava uporno uvjeriti javnost da stvari stoje onako kako ne stoje. Tu je riječ o jednoj klijentelističkoj skupini koja je podjarmila Hrvatski audiovizualni centar, zloupotrijebila sve što smo godinama stvarali. Napravljen je sustav s Upravnim odborom, audiovizualnim vijećem, kližućim promjenama zakona koje je Hribar predlagao prijateljici Andreji Zlatar. Postiglo se to da su članovi Upravnog odbora i audiovizualnog vijeća bili povezani s tvrtkama i suvlasnici koji su samo na jednom natječaju dobili šest milijuna kuna. A da stvar bude još gora, tu se radi o nevjerojatno bezobrazno ustrojenoj skupini koja je koristila Hrvatski filmski savez. Glavna tajnica Hrvatskog filmskog saveza od HAVC-a je primila više od 11 milijuna kuna u zadnjih pet godina, a član Upravnog odbora bio je predsjednik HFF-a Hrvoje Turković. Kolege redatelji postavljeni su za umjetničke savjetnike koji su dobivali novac na javnim pozivima i onda bi kao umjetnički savjetnici davali filmove svojim producentima. U ovom slučaju mislim na Dalibora Matanića i Kinoramu. To je drski bezobrazluk, nepotizam i klijentelizam', rekao je Grubšić, na što mu je Hrvoje Hribar uzvratio istom mjerom.

'Prvi netočni navod je taj da je gospodin Grubišić vlasnik Jadran filma. On je otac vlasnika Jadran filma. A vlasnici Jadran filma su niz kumova i rođaka gospodina Grubišića. Zanimljivo mi je slušati ga, radi mu mašta protiv stvarnosti same', nadovezao se Hribar dodavši kako je Grubišić korisnik sredstava HAVC-a.

Hribar i Grubišić u Kontekstu Autor: youtube

'Temeljem dva prekršena ugovora ima na DORH-u zahtjev za povratom milijun kuna. Ja sam čovjek koji je šest godina vodio hrvatski film i napravio od njega nešto, a vi ste čovjek koji je uništio najveće poduzeće u Istočnoj Europi', poručio je Hribar Grubišiću iz beogradskog studija.

Hribar je odlučno odbacio sve Grubišićeve optužbe pojasnivši što je HAVC postao posljednjih godina.

'HAVC je bio u velikom financijskom rastrojstvu kad sam ja došao. Ono što danas vidi cijela Europa je da se niotkud pojavio hrvatski film u obilju i plodnosti.'

Prema kraju emisije tenzije su rasle, a međusobne optužbe postajale sve neugodnije.