GDJE SU PARE?

DORH provodi izvide zbog Grubišića te Hribarova rada u HAVC-u

24.02.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Zbog dviju prijava koje je Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), podnio protiv vlasnika Jadran filma Vinka Grubišića DORH je, doznajemo, u fazi obavljanja izvida, nakon čega će biti donesena odluka o tome hoće li se prijave odbaciti ili će se ići u daljnje postupanje. Policija je u suradnji s DORH-om nenajavljeno posjetila i HAVC nakon što je državna revizija dala negativno mišljenje toj instituciji

Podsjetimo, Hribar je DORH-u prijavio Lordana Zafranovića i Vinka Grubišića zbog filma 'Karuzo', a samog Grubišića DORH-u je prijavio zbog filma 'Falsifikator', dok je zbog sufinanciranja tog filma pokrenut i spor na Trgovačkom sudu. 

Grubišić je prijavljen DORH-u u svibnju 2016. godine zbog toga što nije opravdao dobivenih 480 tisuća kuna za film 'Falsifikator', dok je prijava za 'Karuza' i nepodnošenje izvještaja o utrošenih 275 tisuća kuna podnesena još u siječnju 2015. godine.  Je li DORH unazad dvije godine radio nešto po tom pitanju ili se tek sada počeo baviti tim slučajevima, nije poznato. Naime, iz odgovora koji smo dobili od Ksenije Šebek Filipović, zamjenice općinske državne odvjetnice, to se ne da iščitati.

'U tijeku je provođenje izvida koji su tajni, dok će meritorna državno-odvjetnička odluka biti donesena nakon pribavljanja svih relevantnih činjenica potrebnih za donošenje iste', navodi se u odgovoru DORH-a.

Grubišić je prije nekoliko dana u izjavi za tportal kazao kako ga je Hribar prijavio nakon što je on prijavio njega, ne precizirajući za točno što, a što se tiče pravdanja sredstava za 'Karuza', kazao je kako je ta priča, što se njega tiče, završena jer je slučaj okončan potpisom Ministarstva prije nego li je osnovan HAVC. 

Naime, novac za 'Karuza' Grubišićev je Jadran film dobio 2007. godine, a HAVC je startao s radom 2008. U HAVC-u su se pak pozvali na Zakon o audiovizualnim djelatnostima, prema kojem su oni od Ministarstva kulture preuzeli sve poslove vezane uz film.

Dodajmo kako je policija u srijedu nenajavljeno u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu bila u HAVC-u kako bi obavila izvide nakon što je državna revizija dala negativno mišljenje toj instituciji.