'LOGIKA' TREĆEG IGRAČA

Hrg: U velikoj koaliciji Most nije potreban

08.12.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Most se treba uozbiljiti i preuzeti odgovornost, kazao je još jutros za tportal šef HSS-a Branko Hrg iz HDZ-ove Domoljubne koalicije s kojim smo razgovarali prije nego što su HNS, HSU i laburisti iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste odbacili Mostovu ideju o velikoj koaliciji s HDZ-om i SDP-om

'Most treba odlučiti s kim će, a potom inzistirati da se postigne konsenzus svih oko pojedinih političkih strategija kao što su strategija gospodarstva, školstva, zdravstva, poljoprivrede, javne uprave, teritorijalnog ustroja i tako dalje. Hrvatski građani na izborima su omogućili sastavljanje saborske većine i stabilne vlade, a Most je dobio u ruke odluku o tome tko će biti pozicija, a tko opozicija', kazao je u razgovoru za tportal Branko Hrg, šef HSS-a iz Domoljubne koalicije.

'U takvoj situaciji nelogični su pokušaji oko sastavljanja vlade od tri koalicije konsenzusom. Takva vlada teško bi mogla donijeti bilo kakvu ozbiljnu odluku, a Hrvatska nema vremena za navlačenja i nije baš uređena funkcionalna, kao što to tvrdi Zoran Milanović nego vrlo blokirana država', kazao je Hrg i pozvao Most da se odredi.

'Vjerujem da će se odrediti za nas, mi smo dali potporu za promjene i programski smo puno bliže, a onda se kasnije za stol može pozvati i predstavnike ostalih stranaka da zajedno iznjedrimo strateške dokumente', kazao je Hrg. U suprotnom, smatra da će biti pokušaja razbijanja Mosta i da će gubiti na svojoj snazi.

Zašto Most želi ubiti demokraciju?

Štoviše, kako podsjeća, za veliku koaliciju Most nije potreban i nikako nije dobro da postavljaju ultimatume kakav je bio primjerice poziv na jučerašnji sastanak, a za koji su, kaže, saznali da će biti javan desetak minuta prije njegova održavanja. 'No prihvatili smo poziv i pokazali da nismo remetilački, niti rušilački faktor', uvjeren je Hrg, koji jučer na sastanku nije posebno istupao jer nije ni bilo potrebe govoriti s obzirom na to da taj sastanak nije ni imao neku ozbiljnu notu.

Pozivajući se na upozorenja pojedinih analitičara da Most želi ubiti demokraciju, Hrg je istaknuo da se mora jasno znati tko će biti pozicija, a tko opozicija. 'Mi želimo biti pozicija, no spremni smo za razgovor o svemu i želimo ozbiljno razgovarati što je Tomislav Karamarko jučer i rekao', podsjetio je Hrg.

'Most uvažavamo zbog hrvatskih birača koji su mu dali određenu težinu i ulogu svojevrsnog korektiva, no štošta od njihovih prijedloga nije jasno, primjerice, o čemu govorimo kada govorimo o trećini ministarstava, a još ne znamo ni o kojima niti o koliko njih', naveo je Hrg te dodao da je zbog takvih i sličnih nejasnoća Domoljubna koalicija i zatražila nova dodatna objašnjenja te sastanak s Mostom.