rast cijena

Hrana i energija zadržali inflaciju u SAD-u iznad osam posto

13.09.2022 u 17:40

Bionic
Reading

Rast potrošačkih cijena u SAD-u blago je popustio u kolovozu, ali se zadržao iznad razine od osam posto, poduprt poskupljenjem hrane i energije, pokazali su u utorak podaci ministarstva rada

Indeks potrošačkih cijena pokazao je rast cijena u kolovozu za 0,1 posto u odnosu na srpanj kada su cijene stagnirale.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz potrošačke su cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle za 8,3 posto, nakon 8,5-postotnog rasta u srpnju.

Najvišu je razinu u ovoj godini inflacija dosegnula u lipnju kada je iznosila 9,1 posto i bila je najviša od studenoga 1981. godine.

Hrana je u kolovozu bila skuplja 13,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a struja 15,6 posto. Amerikanci su u kolovozu plaćali 33 posto više za plin i 25,6 posto više za benzin.

Kada se isključe hrana i energija, godišnja stopa inflacije iznosila je 6,3 posto.

U odnosu na srpanj potrošačke cijene blago su porasle jer su viši troškovi stanovanja i hrane nadjačali utjecaj nižih cijena benzina.

Hrana je u odnosu na srpanj poskupjela 0,7 posto, a isti postotni rast bilježili su i troškovi stanovanja.

Energija je na mjesečnoj razini pojeftinila 5,0 posto, budući da je 10,6-postotni pad cijena benzina nadjačao poskupljenje plina i struje, za 3,5 odnosno 1,5 posto.

Walmart inflacija SAD Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Ako se izuzme utjecaj promjenjivih cijena hrane i energije, potrošačke cijene u kolovozu su na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, dvostruko snažnije nego u srpnju, pokazuju podaci ministarstva.

Inflacija usporava budući da se rast cijena roba stišava nakon skoka početkom godine, što se pripisuje poboljšanoj situaciji u globalnim opskrbnim lancima i oporavku potrošnje na usluge, napominje Reuters.