TERORISTIČKA LISTA

Hotel Ritz i koledž Eton Al Kaidine mete?

16.06.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Koledž Eton i hotel Ritz navodno su bili na Al Kaidinoj listi britanskih ciljeva koja je pronađena uz mrtvo tijelo Fazula Abdulaha Muhameda, Al Kaidinog zapovjednika u istočnoj Africi koji je ubijen prošlog tjedna u Somaliji, piše The Telegraph

Al Kaidin zapovjednik u istočnoj Africi, Fazul Abdulah Muhamed, koji je ubijen prošlog tjedna u Somaliji, bio je na američkom popisu 26 najtraženijih terorista, a njegova glava bila je procijenjena na 3.500.000 funti zbog njegove uloge u bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998, u kojima su poginule 224 osobe.

Vjeruje se da je on ujedno bio mozak napada na hotel Paradise u Mombasi i raketnih napada na izraelski čarter let 2002.

Između ostaloga, bio je vješt krivotvoritelj umjetnina te se uspješno skrivao od američkih obavještajaca punih 13 godina.

Prošlog tjedna su ga ubile somalijske vladine trupe nakon što se odbio zaustaviti na barikadama na putu za Mogadiš.

Vladini dužnosnici u Somaliji isprva nisu znali da su ubili jednog od najtraženijih ljudi na svijetu te je pokopan anonimno i bez ceremonije. Nakon toga je ekshumiran radi DNK analize kojom je utvrđen njegov identitet, piše The Telegraph

U njegovom posjedu je bio popis na kojem su bile potencijalne mete Al Kaidinih napada u Britaniji: ugledni koledž Eton i hotel Ritz.

Somalija se smatra sigurnim utočištem Al Kaide, a kampovi za trening nesmetano niču u toj zemlji razorenoj ratnim kaosom.

Fazul Abdulah Muhamed