prepolovljena odgoda

Horvatinčić na slobodi do 30. lipnja

05.05.2021 u 17:43

Bionic
Reading

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda odgodio je Tomislavu Horvatinčiću odlazak u zatvor do 30. lipnja ove godine, doznaje se na sudu

Odlukom suca izvršenja prepolovljena je šestomjesečna odgoda koju je u ožujku zatražio Horvatinčić, pojasnio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Tomislavu Horvatinčiću, osuđenom da je u kolovozu 2011. izazvao pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, odlazak u zatvor odgođen je četvrti put.

Zatvorska bolnica je krajem ožujka dostavila sucu izvršenja koji vodi Horvatinčićev zahtjev mišljenje prema kojemu se njegovo "liječenje ne može obaviti unutar zatvorskoga sustava". Radi se o formulaciji kod koje se snažno preporučuje da se osuđenika ne uputi na izdržavanje kazne i u pravilu je se sud pridržava.

Horvatinčić je u ožujku, nakon što je operiran u Austriji zbog maligne bolesti na nozi, preko svoga odvjetnika Velimira Došena zatražio da mu se odgodi izvršavanje kazne radi odlaska na rehabilitaciju koja će trajati šest mjeseci.

Horvatinčić je uz svoj zahtjev priložio dokumentaciju bolnice iz Beča u kojoj je operiran, ali i nalaz poznatoga hrvatskog ortopeda Borisa Nemeca te nalaz poliklinike Peharec iz Pule, gdje Horvatinčić namjerava ići na rehabilitaciju.

Sudac izvršenja je, kako to nalaže zakonska procedura, Horvatinčićevu medicinsku dokumentaciju ranije proslijedio u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS) te zatražio mišljenje može li liječenje nastaviti u zatvoru.

Iz BOLS-a su odgovorili da ne može pa je sudac izvršenja zatražio provjeru režima rehabilitacije, odnosno potvrdu da se Horvatinčić doista liječi u Puli. Nakon pozitivnog odgovora iz poliklinike, sudac izvršenja je odgodio Horvatinčićev odlazak u zatvor, doznaje se na sudu.  

Ukoliko sudac izvršenja dobije informaciju da se Horvatinčić na bilo koji način ne drži protokola liječenja, on može opozvati odgodu izvršenja kazne i izravno poslati Horvatinčića u Remetinec.

Horvatinčić, premda je u prosincu 2019. pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, već više od godinu dana odgađa odlazak na izdržavanje kazne zbog zdravstvenoga stanja.