izvoz pada

Horvata brine utjecaj koronavirusa na gospodarstvo, ali ne očekuje recesiju

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 10:21
  • Objavljeno 05.03.2020 u 10:21
Darko Horvat

Darko Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da ga brine situacija vezana uz pojavu koronavirusa odnosno kako će ona utjecati na gospodarstvo, no ne očekuje recesiju

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Horvat je izjavio da će epidemija koronavirusa utjecati na gospodarstvo, no koliko točno nije moguće reći jer je još prerano da bi se dobile konkretne brojke.

"Mi već u prva dva mjeseca vidimo da nam izvozna inicijativa opada. Kakvu će represiju donijeti glede turističke sezone i to ćemo vidjeti relativno brzo. Ono što je činjenica, mi u 2020. ne očekujemo recesiju", kazao je Horvat.

Na pitanje može li Svjetska banka pomoći, kao što je i do sada bilo u slučajevima epidemija koje utječu na gospodarstvo, Horvat je rekao da su već razgovarali sa Svjetskom bankom, a planiraju i u pauzi neformalnog sastanka EU ministara odgovornih za konkurentnost, koji će se u Zagrebu održati 19. i 20. ožujka, organizirati radni ručak na kojem bi Svjetska banka prezentirala mogućnosti, odnosno mehanizme koji mogu pomoći smanjiti utjecaj koronavirusa na ukupno europsko i svjetsko gospodarstvo.

Horvat je kazao i da ga 'jako' brine ova situacija, kao i poduzetnike, koji već sada vide određeni negativni utjecaj.

"U ovom trenutku pripremamo izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja kojim želimo stvoriti prijelazni period ako dođe do pada gospodarskih parametara tijekom 2020. Stvorit ćemo jedan grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera neće morati vraćati dio tih sredstava do trenutka dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj nego na razini Europe, ne poprave i dođu u neku stabilnu fazu rasta", pojasnio je Horvat. 

Rekao je i kako će danas, nakon sjednice Vlade, razgovarati s europskim povjerenikom za unutarnje tržište Thierryem Bretonom te dati hrvatskoj javnosti pravovremenu informaciju što i kako dalje unutar predsjednja Hrvatske vijećem EU. Formalni i neformalni sastanci, kako je kazao, događat će se na mjesečnoj razini, a hrvatska i europska javnost bit će pravovremeno informirane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!