ŠKVER NA ČEKANJU

Horvat: Konačna verzija plana za Uljanik idući tjedan

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 06.11.2018 17:27
  • Objavljeno 06.11.2018 u 17:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestio je u utorak nakon sastanka s novom upravom Uljanika, da je stigao novi koncept plana restrukturiranja te najavio kako bi konačna verzija toga plana trebala biti poznata idući tjedan

Izvijestio je kako je danas zaprimljen novi koncept plana restrutkruriranja Uljanika, kazavši da će novoj upravi trebati nekoliko dana za finaliziranje toga dokumenta.

U utorak ili srijedu konačna verzija plana trebala bi biti zaprimljena u Ministarstvo gospodarstva, koje će ga, prema Horvatovim riječima, analizirati zajedno s Ministarstvom financija, a ako sve bude u redu sljedeći tjedan dokument bi trebao biti poslan u Europsku komisiju.

Danas predstavljeni noviteti uključuju i 3. maj, napominje Horvat, a kaže i da se razmišlja o novom modelu gdje se više ne gleda isključivo Uljanik, u smislu da su brodogradilišta u Puli i Rijeci dio istog procesa.

Horvat kaže da se u ovom trenutku zna koliko treba sredstava za osiguranje likvidnosti i završetak brodova koji su na navozima i moguće ih je relativno brzo završiti.

"Nakon konkretnog izračuna kojeg očekujemo do utorka odnosno srijede ujutro, moći ćemo točno komunicirati brojke i donijeti definitivnu odluku s kojim se novogradnjama ide u završetak, a koje će biti definitivno otkazane, čime će država morati platiti jamstva koja su za te novogradnje uzete", poručio je.

Ustvrdio je da je ovaj plan i koncept restrukturiranja puno ozbiljniji od prijašnjih te da trenutno postoji puno veći interes potencijalnih partnera za 3. maj nego za Uljanik.

Upitan o najavama dolaska radnika brodogradilišta u Zagreb i ima li to smisla, Horvat je kazao da se takvim pritiscima neće brže stići do rješenja. Pritisak na Vladu i Upravu ocjenjuje kontraproduktivnim, te poručuje da neće polučiti nikakav rezultat.

Ustvrdio je da je za one brodove koji su u visokoj fazi gotovosti praktičnije naći sredstva da se završe i isporuče, te na taj način smanji pritisak na državni proračun zbog jamstava.

  • +19
  • +16

Zbog neisplate plaće nastavlja se štrajk u Uljaniku

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Rekao je da se vode ozbiljni razgovori s dva odnosno tri potencijalna ulagača i u brodogradilišta u Rijeci i u Puli.

Bulić: radi se na tome da plaće budu sljedeći tjedan

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić kazao je kako se radi na tome da plaće budu isplaćene sljedeći tjedan, a vezano uz nekretninski biznis kazao je kako "novi program restrutkuriranja polazi od brodogradnje i to je isključivi i primarni cilj uprave i svih radnika".

Ocijenio je da su djelatnici Uljanik grupe svjesni poteškoća te im zahvalio na strpljenju  i povjerenju.

Ljudi stvarno odlaze, no postoji značajna volja i privrženost društvima u Rijeci i Puli da se, čim budu stvoreni uvjeti, vrate na posao, kazao je.

Upitan za komentar najave sindikata da se, ne bude li bude plaća danas ili sutra, ide u radikalnije prosvjede i dolazak u Zagreb, Bulić je rekao se mora osigurati koncept koji će dokazati održivost sustava i planovi koji mogu stvoriti okvir za isplatu plaća.

"Plaće očekujemo i radimo na tome da budu bitno prije usvajanja programa restrukturiranja", istaknuo je.

Nije realno očekivati da plaće budu danas, sutra ili ovaj tjedan, ali radi se na tome da to bude tijekom sljedećeg tjedna, rekao je.

Na pitanje izbacuje li se u potpunosti nekretninski biznis iz plana restrukturiranja, Bulić je kazao da "novi program restrukturiranja polazi od brodogradnje i to je isključivi i primarni cilj uprave i svih radnika, a isto razmišljaju i partneri u vanjskim institucijama". 

Međutim, nekretninski dio bi na kraju mogao biti kao rezultat u slučaju da ne budemo u mogućnosti naći alternativu opstanku brodogradnje, kazao je.

Član Nadzornog odbora iz redova zaposlenika Samir Hodžić je istaknuo kako bi se plaća mogla očekivati u prvom dijelu sljedećeg tjedna, ako ne bide neočekivanih zastoja.

Na pitanje trebaju li se radnici strpjeti prije radikalnih akcija, rekao je kako je njegovo razmišljanje da bi se trebali strpjeti, jer se sada otprilike zna kada bi mogla biti plaća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!