OSNOVANA NOVA STRANKA

Holy motivirala članove ORaH-a Charlijem Chaplinom

29.10.2013 u 16:09

  • +7

Osnivačka skupština Orah

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Bivša SDP-ova zastupnica i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, na osnivačkoj skupštini nove političke stranke ORaH, imenovana je predsjednicom. Nova stranka okuplja 208 članova koji su se programom obvezali raditi na održivom razvoju Hrvatske

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a (Održivi razvoj Hrvatske)članove stranke nije pokušala motivirati velikim riječima i obećanjima. Sve što im je imala za reći već je 1939. rekao slavni glumac, scenarist i redatelj Charles Chaplin u kultnom filmu 'Veliki diktator'. Holy kaže kako je to najbolji politički govor svih vremena te da se neke stvari očigledno nisu promijenile još od Drugog svjetskog rata: 'Treba raditi edukacijom i kroz političke institucije, da mijenjamo svijet u kojem živimo.'

Na velikom video-zidu svojim članovima pustila je snimku slavnog govora:

Kako je ORaH 143. stranka u Hrvatskoj, Holy priznaje da nam možda ne treba toliko stranaka. No ORaH je, tvrdi, potreban. 'Zašto? Zato što mislimo da hrvatska politika može biti drugačija, mora biti drugačija i zato što politika mora biti posao u javnom interesu.'

Holy kaže da će ORaH biti drugačija politička stranka: 'Zbog toga što ćemo mi biti drugačiji političari i političarke od onih koji danas imaju prilike govoriti u parlamentu ili u izvršnoj vlasti. Zbog toga što je ORaH-u posao u javnom interesu i zbog toga što je ORaH izabrao održivost, a bez održivosti nema uspješnog društva. Zato mi zaključujemo da ORaH nudi zdravu politiku', kaže Holy.

Istaknula je neke od osnovnih točaka programa i načela Održivog razvoja Hrvatske. Osnovno načelo je, kaže Holy, uspostava društva u kojem će jednaka pravila igre vrijediti za sve. 'Pravila igre koja će omogućiti prosperitet i dobrobit svih naših građana, razumnu upotrebu resursa i očuvanje okoliša za buduće generacije. Mi se zalažemo za održivi gospodarski razvoj, za uravnoteženo korištenje prirodnih resursa i prostora te za zaštitu socijalnih i drugih prava članova zajednice. Poštovanje ljudskih prava nema alternativu, svi moraju imati dostojanstven i slobodan život bez obzira na vlastite kriterije različitosti', rekla je Holy.

Na skupštini je izabrano vodstvo ORaH-a pa je tako prof. dr. sc. Davor Škrlec imenovan potpredsjednikom stranke, a Božana Zadro imenovana je potpredsjednicom. Holy ističe da će se sve odluke u stranci donositi po načelu 'jedan član - jedan glas' i načelu 'ciferšlusa' kada je u pitanju podjela funkcija po spolu. Cilj je da omjer muškaraca i žena na položajima bude 50:50.

Potporu radu nove stranke u Hrvatsko novinarsko društvo došli su dati čelnici nekih sindikata poput Ozrena Matijaševića i Krešimira Severa, ali i izaslanica gradonačelnika Milana Bandića Ljubica Matijević Vrsaljko. Ona je rekla da je došla na osnivačku skupštinu kako bi u svoje vlastito, ali i u Bandićevo ime, zaželjela sve najbolje u budućem radu Mirele Holy i ORaH-a.

Članovi stranke ORaH već su na prvi pogled unijeli neke promjene u organizaciju političkih skupova pa su tako, primjerice, priopćenja printana na recikliranom papiru, a na šanku su nakon skupštine posluživani prirodni sokovi i orahovac. Na zakuski su dominirale jabuke i delicije od oraha koje su pripremali sami članovi stranke i njihove obitelji.