PECNIK ZAGRIZAO ZA OSIJEK

Holy kandidatkinja laburista za gradonačelnicu Zagreba?

19.10.2012 u 19:39

Bionic
Reading

Sve je izglednije da će bivša ministrica zaštite okoliša, SDP-ovka Mirela Holy, postati kandidatkinja Hrvatskih laburista - stranke rada za zagrebačku gradonačelnicu. 'Utanačili smo nekoliko točaka koje su za ovu fazu kandidacijskog postupka bile nužne i potrebne, a proces odlučivanja je pokrenut u zagrebačkoj podružnici stranke', izjavio je predsjednik laburista Dragutin Lesar za HRT

Davor Bernardić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, u srijedu je izjavio da računa na Hrvatske laburiste kao koalicijske partnere na izborima u prijestolnici.

'Mi računamo da ćemo u Zagrebu s ovakvom kandidaturom biti u poziciji da nekog drugog zovemo kao partnera', rekao je Lesar za HRT

Ima li Lesar tih para? 

Krešimir Macan, stručnjak za politički marketing, ocjenjuje da je potez laburista strateški promišljen.

'Točno po svim pravilima struke: morate imati dobrog kandidata, morateimati stranku i priču. Ostaje samo pitanje koliko imaju financija. UZagrebu će financije i jaka infrastruktura jako utjecati na kampanju',rekao je Macan.

Mirela Holy nešto je suzdržanija od Lesara, ali razgovore o kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba ne opovrgava:

'Ja ne mogu reći da nije bilo različitih ponuda, ali ja mogu i ovom prilikom ponoviti da sam ja članica SDP-a i kao, takva, naravno da sam lojalna stranci kojom pripadam.'

Na pitanje do kada će pripadati SDP-u, odgovorila je: 'Pa, evo ga, dokle god me stranka bude trpjela.'

To će, prema neslužbenim procjenama iz SDP-a, biti još vrlo kratko, navodi HRT. Uskoro, naime, u proceduru ide sporni Zakon o otpadu zbog kojega je Mirela Holy kao ministrica dobivala prijetnje smrću. Nema šanse da će sada u Saboru prešutjeti neka kompromisna rješenja svog nasljednika. A to će joj biti drugi žuti karton od SDP-a.

Pecnik juriša na Osijek

Jaroslav Pecnik
, politički analitičar, prije mjesec dana za HRT je komentirao kampanju za gradonačelnika Zagreba, a sada je sve bliže aktivnom sudioniku idućih izbora, kao kandidat laburista za gradonačelnika Osijeka.

'Da me bilo tko drugi pitao, ja bih bez razmišljanja odbio, ali budući da se radi o stranci, odnosno ideji koja je meni svjetonazorski bliska, to mi se učinilo kao izazov', rekao je Pecnik, dodajući da je spreman odreći se stranačke neovisnosti ako je pragmatično da bude na čelu ogranka.

Za razliku od Pecnika, Mirela Holy ni pod koju cijenu ne želi prijeći u laburiste, neslužbeno doznaje HRT. Ako bude njihova gradonačelnička kandidatkinja, ostat će neovisna.