ILEGALNO ODLAGANJE OTPADA

Holy dala ultimatum Habušu

04.06.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode napokon će stati na kraj ilegalnom odlaganju varaždinskog i drugog komunalnog otpada na divljem deponiju u varaždinskom Brezju. Problem je, međutim, to što nije jasno kamo će se ubuduće odvoziti otpad s područja grada Varaždina i nekih okolnih općina

Uprava za inspekcijske poslove MZOP-a naložila je varaždinskom komunalnom poduzeću Varkom da u roku od pet dana obustavi odlaganje otpada na lokaciji Brezje, kazao nam je Vlado Vlašić, pročelnik varaždinskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Zbog zaustavljanja balirke varaždinska gradska vlast će pod hitno morati naći neko drugo rješenje. Vjerojatno će već u utorak na sjednici Gradskog vijeća predložiti odvoz otpada na odlagalište na području neke općine ili grada. Tako se, uz ostalo, spominje i odlagalište u Vratnom, budući da tu otpad već dovozi Varkom koji ga skuplja u više općina. Takvu mogućnost međutim odlučno odbacuje načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

'Nije mi poznato da je inspekcija zabranila odlaganje otpada u Brezju jer me nitko ovih dana nije zvao. No i da su me zvali, ne bismo im mogli udovoljiti jer nemamo prostora za varaždinski otpad na odlagalištu u Vratnom', rekao nam je Korotaj, podsjetivši da će spomenuto odlagalište zatvoriti iduće godine.

Uz Cesticu, kao moguće odrediše za varaždinski otpad spominje se i Općina Davor čije odlagalište ima kapacitet od 20-ak tisuća tona. Međutim, nije poznato koliki bi bili troškovi odlaganja na tom udaljenom odlagalištu, kao ni troškovi prijevoza. Doda li se tome da je na snazi ugovor između Varaždina i tvrtke T7 VIS o zbrinjavanju otpada u postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) u Brezju, nedvojbeno je da varaždinski vijećnici imaju na raspolaganju jednostavnije, brže i ekološki prihvatljivije rješenje.

No varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prije nekoliko dana je kazao se u MBO postrojenju, prema važećem ugovoru, ne bi mogao zbrinuti novi otpad i bale u roku koji traži MZOP-a, pa da stoga gradski čelnici traže druga rješenja koja će biti brža i jeftinija od postojećeg. Nije se očitovao što će biti s postojećim ugovorima sklopljenim s T7 VIS-om, tvrtkom koja je prije nešto više od tjedan dana zaprijetila s dvadesetak kaznenih prijava protiv više odgovornih osoba u gradu Varaždinu, zbog, kako su rekli, nanošenja štete tvrtki, nepoštivanja zakona i odluka Gradskog vijeća, a posebice ugrožavanja okoliša zagađivanjem tla otpadom.