RADNICI SIGURNI

Holding: Radioaktivna tvar bila u otpadu, no nije opasna

08.03.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Zagrebački Holding potvrdio je jutros da je kamion Čistoće 25. veljače dovezao na Jakuševac u otpadu radioaktivnu tvar i tvrde da radnici, koji su pregledani, 'nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog značajnog zračenja' te da nema opasnosti za ljude i okoliš

'Dana 25. veljače prilikom ulaska kamiona Čistoće s otpadom na odlagalište Jakuševec, detektor je automatski alarmirao postojanje radioaktivne tvari. Radnici su odmah obavijestili Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Po dolasku predstavnika nadležne institucije, radnici su pregledani te je utvrđeno da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog značajnog zračenja. Stručni tehnički servis je izuzeo predmetni radioaktivni materijal i ponovo je provjeren kamion.

Ne može se točno utvrditi gdje su zaposlenici Čistoće, prilikom skupljanja kućnog otpada, pokupili taj opasni otpad, ali se zna da je to bilo na području Žutog brijega u Dubravi.

Prema izjavi mjerodavnog Zavoda, opasnosti za ljude i okoliš nema', navodi se u odgovoru Holdinga na upit Hine.

Vijest o tom slučaju objavili su danas mediji, pozivajući se i na priopćenje Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Taj je zavod krajem veljače na svojoj internetskoj stranici objavio da je zaprimio dojavu s deponija Prudinec/Jakuševac o povećanoj dozi radioaktivnosti na jednom od kamiona za prijevoz i sakupljanje komunalnog otpada.


Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana. Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal. Nakon izuzimanja radioaktivnog materijala, kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš, kaže se u tom priopćenju.