PODJELA POSLA

Holding priznao da Zrinjevac neće moći zbrinuti sav biootpad prikupljen u Zagrebu

13.03.2019 u 22:37

Bionic
Reading

Vezano za uvođenje javne usluge prikupljanja biootpada u Zagrebu, iz Zagrebačkog holdinga u srijedu su priopćili da se oni i njihova podružnica Čistoća pridržavaju svih obveza prema korisnicima te planirano unaprijeđuju usluge u cilju uspostavljanja što kvalitetnijeg sustava gospodarenja otpadom u gradu

Podsjetili su da se odvoz biootpada obavlja redovito prema programima rada, još od 2014. godine na pojedinim područjima gradskih četvrti Donja Dubrava, Sesvete, Maksimir, Gornji Grad Medveščak i Novi Zagreb Istok, a od sredine veljače ove godine i na pojedinim područjima gradskih četvrti Podsljeme, Brezovica, Maksimir, Stenjevec, Peščenica-Žitnjak i Trešnjevka-jug. Istaknuli su kako je trenutno u tu uslugu uključeno više od 6000 kućanstava.

Za podjelu spremnika svima, prvo onima koji stanuju u obiteljskim kućama, trebat će, kažu u Zagrebačkom holdingu, određeno vremensko razdoblje budući da svakom korisniku isporučuju njegov spremnik na kućnu adresu. Mole građane za malo strpljenja, te će na njihovu adresu stići smeđi spremnik za odlaganje biootpada, informativni letak sa svim informacijama te propisana usluga pružanja odvoza.

Iz Zagrebačkog holdinga poručili su kako će i o podjeli vrećica za bioootpad, građane na vrijeme obavijestiti.

Zahvalili su i medijima koji im, kako kažu, pomažu pravodobnim informiranjem javnosti u tom poslu i podizanju razine ekološke osviještenosti svih nas zajedno.

Kažu i kako se na servisno-operativnom centru podružnice Čistoće nalaze sve vrste spremnika s kojima podružnica operativno radi i koje isporučuje korisnicima njihovih usluga te da apsolutno odbacuju "zločeste primjedbe pojedinaca koji iskrivljujući činjenice, stvarajući tako fake news, a sve u cilju vlastite samopromocije, žele na javnost ostaviti utisak te ju obmanuti kako se po pitanju podjele spremnika ne poduzima ništa".

"Podružnica Zrinjevac kao i do sada i dalje zbrinjava određenu vrstu biootpada od kojeg proizvode vrhunski kompost koji se koristi za sadnju na svim javnim površinama u Zagrebu, no ti kapaciteti i tehnologija nisu dovoljni za čitavo područje grada", kažu u Zagrebačkom holdingu.

Dodaju i kako je prema ugovoru proisteklim iz postupka javne nabave s izabranim ovlaštenim oporabiteljem, provedenim od nadležnog gradskog ureda, počela isporuka biootpada prema opisu i sastavu kakav je naveden u dokumentaciji za javnu nabavu.

Podsjetimo, Renato Petek, zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez u Gradskoj skupštini u srijedu je akciju gradskih vlasti s podjelom smeđih kanti i uspostavom odvojenog prikupljanja biootpada nazvao 'fake' akcijom te upozorio da će odlukom gradonačelnika biootpad za sedam puta veću cijenu, umjesto Zrinjevca, preuzimati zajednica subjekata uglavnom u ruskom vlasništvu.

Petek je na konferenciji za novinare uz kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu naveo podatke o tome kako je cijena zbrinjavanja biootpada od planiranih 200 kuna u kompostani Zrinjevca, odlukom gradonačelnika Milana Bandića narasla na 1500 kuna, jer će biootpad zbrinjavati zajednica gospodarskih subjekata iz kojih stoje ruski, slovenski, latvijski vlasnici, a jedan od poslovnih subjekata zastupa Đuro Dečak.

Najavljeno je da će prikupljeni biootpad za početak zbrinjavati Zrinjevac u dvjema kompostanama. Njihov je kapacitet 37.000 tona godišnje, a do sada se, naveo je, prikupljalo 12.000 tona biorazgradivog otpada sa zelenih površina.

"Unatoč postojećim kapacitetima, zagrebački gradonačelnik Bandić je donio odluku da se biootpad počne predavati privatnim oporabiteljima. Zrinjevcu se za tonu plaća oko 200 kuna, a privatnicima 1500 kuna za tonu", ustvrdio je Petek.

Naveo je da zajednicu gospodarskih subjekata koji su dobili taj posao čine Biootpad d.o.o. Križevci, Bioplinara Organica Kalnik 1 d.o.o. iz Križevaca koju zastupa Đuro Dečak, Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o. Križevci i Unija Nova d.o.o. Zagreb.

Naglasio je da su gradske vlasti prije deset godina propustile važnu stratešku odluku kada je Bečki holding nudio partnerstvo Zagrebu oko izgradnje vlastite elektrane na bioplin.