BIVŠI OLIGARH IZ ZATVORA

Hodorkovski traži od Medvedeva da zaustavi Putina

22.09.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon što je Europski sud za ljudska prava presudio da je ruska država prekršila zakon u postupanju prema bivšoj naftnoj megakompaniji Yukos, ovih se dana iz zatvora blizu rusko-finske granice oglasio i vlasnik Yukosa, najpoznatiji ruski uznik Mihail Hodorkovski

U otvorenom pismu koje prenosi Kommersant, nekad najbogatiji oligarh pretvorbene Rusije tvrdi da je dospio u nemilost Kremlja onog trenutka kada je pokušao utjecati da se politički sustav iz predsjedničkog pretvori u polupredsjednički, u kojem bi jaču ulogu imao parlament. Time bi smanjio ovlasti tada novog predsjednika, danas vjerojatno najpopularnijeg ruskog političara, Vladimira Putina.

Zanimljivo, slična je agenda nedavno osvanula i u stranci Desna stvar, koju je donedavno vodio aktualni najbogatiji ruski oligarh Mihail Prohorov. Cijeli projekt upravo je propao, a Prohorov je na skandalozan način izbačen iz stranke.

'Superpredsjednička republika u Rusiji dovela je do atrofije ostalih važnih političkih institucija – prije svega parlamenta koji je lišen realnih ovlasti', tvrdi Hodorkovski i poziva sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva na reforme. Apelira da se vrate izbori za gornji dom parlamenta (Savjet Federacije) koji ima mogućnost pokrenuti opoziv predsjednika. Zalaže se i za povratak izbora guvernera na lokalnim razinama – demokratski zasad, koji je ukinuo Putin kako bi centralizirao vlast.

Hodorkovski očito polaže mnogo nade u Medvedeva poručujući mu da u idućem mandatu mora dokazati da je istinski reformator. Hodorkovski očito vjeruje, ili ima informacije, da će se Medvedev - a ne Putin - kandidirati na predsjedničkim izborima u ožujku 2012. godine.

No istovremeno Hodorkovski tvrdi da njegova politička aktivnost nije razlog zbog kojeg mu je država uništila poslovni imperij. 'Oni koji su podigli optužnice protiv mene i mojih kolega jednostavno su se htjeli dočepati najbogatije ruske kompanije', tvrdi Hodorkovski. Otprije je poznato da za komadanje Jukosa optužuje Igora Sečina, bivšeg KGB-ovca i povjerljivog 'specijalca' Vladimira Putina, danas zaduženog za energetiku. Tehnički gledano, imovina Jukosa ponovno je nacionalizirana, odnosno preuzele su je državne kompanije poput Rosnjefta, u kojima vedri i oblači tajnoviti Sečin.

Jukos je prije šest godina bio najveća naftna kompanija u Rusiji, nastala u skandaloznoj privatizaciji jednog od najlukrativnijih sektora postsovjetskog gospodarstva. Hodorkovski je uhićen 2003. godine, kada su drugi ultraambiciozni oligarsi 90-ih, poput Berezovskog i Gusinskog već pobjegli iz zemlje. Nakon uhićenja, uslijedio je niz osuđujućih sudskih procesa za pronevjeru i druge kriminalne radnje zbog kojih bi Hodorkovski mogao ostati u zatvoru do 2017. godine. Možda i dulje, ako se protiv njega otvore novi procesi.

U međuvremenu se u očima javnosti (prvenstveno zapadne) preobrazio iz jednog od najbeskrupuloznijih i najgramzivijih oligarha 90-ih, u svojevrsnog mučenika i simbola borbe za ljudska prava u putinovskoj Rusiji. Ipak, za mnoge ruske građane, on je i danas simbol lopovluka koji je uništio zemlju i silnik koji ispašta jer je izgubio u bespoštednoj borbi za vlast. Naime, vrijeme koje je do vrha vinulo Hodorkovskog mnogima je ostalo u nemjerljivo gorem sjećanju od vremena koje je izbacilo Putina. Stoga akterima epohe 90-ih građani Rusije vrlo malo vjeruju.