MESIĆ NADZORNOM ODBORU HRT-A

'Hoćete li pokriti netransparentnost Gorana Radmana?'

23.06.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora HRT-a HDZ-ov Jasen Mesić još jednom je apelirao da ne dopuste potpisivanje više od 67 milijuna teškog ugovora između HRT-a i HDS ZAMP-a dok se ne razriješe sporna pitanja. U HDZ-u, kaže Mesić, nisu protiv poštivanja autorskih prava, ali traže da se to izvede na transparentan način

Još prije nekoliko tjedana u HDZ-u su upozorili na sporni ugovor između HRT-a i HDS ZAMP-a za koji glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman traži hitan pristanak od Nadzornog odbora televizije. Prošlo je nekoliko tjedana, sazvana je nova sjednica NO-a, a odgovora na sporna pitanja na koja su u javnosti upozoravali i sami članovi NO-a još nema, kaže HDZ-ov Jasen Mesić.

'I dalje nema odgovora što je s potencijalnim sukobom interesa gospodina Sruka koji je sudjelovao u pregovorima s HDS ZAMP-om i koji živi u stanu koji je pod ovrhom ZAMP-a. Što će se dešavati s tim stanom ako ugovor bude potpisan? Na to odgovora nema. Postavlja se i dalje pitanje zašto se ide na trogodišnji ugovor, postavlja se pitanje vezano za rast BDP-a i popust HDS ZAMP-a jer je nelogično da se popust veže uz rast BDP-a', kaže Mesić.

Prošla sjednica NO-a koja je trebala biti održana prije nekoliko tjedana odgođena je, a danas je sazvana telefonska sjednica.

'U međuvremenu izvršen je pritisak na članove NO-a kako bi ipak glasovali za potpisivanje ugovora, jer na iznose veće od 10 milijuna NO HRT-a mora dati svoj pristanak. Pretpostavljamo da se napravio izuzetan pritisak na te ljude kako bi promijenili svoje mišljenje, a istovremeno nisu bili u mogućnosti dobiti dodatna pojašnjenja. Jesmo za poštivanje autorskih prava, no to mora biti izvedeno na transparentan, jasan način', poručuje Mesić.

Stoga je još jednom iskoristio priliku kako bi apelirao na članove Nadzornog odbora.

'Danas na toj telefonskoj sjednici sve ostaje na savjesti članova NO-a koji će u telefonskom pozivu morati odlučiti da li će svojim glasom pokriti ovako netransparentan čin ravnatelja HRT-a Radmana i na neki način dati privolu da se javni novac pretplatnika HRT-a na ovakav način ugovara tri godine unaprijed', kaže Mesić.

S obzirom da su se za cijelu situaciju Povjerenstvo za sukob interesa i DORH proglasili nenadležnima, novinari su upitali Mesića tko još može reagirati.

'Mi u HDZ-u ćemo tražiti posebnu tematsku sjednicu saborskog Odbora za medije i tamo ćemo tražiti konkretne odgovore, no podsjećam da smo mi već i ranije tražili konkretne odgovore od Radmana i da ih nismo dobili', pojašnjava Mesić.